Deveta godišnjica smrti Ane Rukavine: Upišite se u Registar darivatelja

Danas je deveta godišnjica smrti Ane Rukavine.

Na službenim stranicama Zaklade Ana Rukavina prisjetili su se Ane i osnutka Zaklade te pozvali sve na upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvorinih matičnih stanica:

“Dragi naši, 26. studenog obilježavamo devetu godišnjicu otkad naša draga Ana više nije s nama. U gotovo devet godina rada Zaklade Ana Rukavina trudili smo se ispuniti Aninu misiju i pomoći oboljelima od leukemije, limfoma i ostalih hematoloških oboljenja te vjerujemo da smo zahvaljujući Ani i njenoj viziji mnogima zaista i pomogli.

2006. godine Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica brojao je skromnih 150 darivatelja, danas je taj broj, zahvaljujući svima Vama koji se svakodnevno upisujete u Registar i time povećavate šansu oboljelima za pronalazak podudarnog darivatelja, narastao na 49.932 upisanih potencijalnih darivatelja, od čega je 47.424 uzoraka tipizirano.
Zahvaljujući darivateljima koji su se odazvali pozivu iz Registra, do danas je pružena nada u spas 56 života zbog čega smo osobito sretni i ponosni.

U spomen Aninog preranog odlaska, i ove godine organiziramo „Dan otvorenih srca“ koji će se održati u petak, 27. studenog 2015. od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I, Zagreb). Pozivamo Vas da nam se pridružite i podržite akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica na koju su pozvani svi građani. Akcijom „Dan otvorenih srca“ želimo podsjetiti građane na to da su matične stanice, koje svi mi u sebi nosimo, „lijek“ kojim možemo izliječiti teško oboljele u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Registar se mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upisom u Registar naši sugrađani pokazuju solidarnost prema potrebitima i potvrđuju da svojim, možda naizgled malim doprinosom, mogu spašavati živote. Važnost upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina pojasnit će i liječnici koji će tijekom trajanja akcije biti dostupni i rado odgovoriti na sva pitanja.”


Komentari