Detaljne upute HZJZ-a za kazališta i dio kina: Evo kako se trebate ponašati

Foto: Kino Europa

HZJZ je objavio upute za kazališta te dio kina.

“Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija”, naziv je dokumenta objavljenog sinoć.

“Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje
se održavanje fizičkog razmaka između osoba (publike, izvođača i osoblja) od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporučuje se između i od izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između publike i izvođača na sceni”, stoji u preporuci.

“Kod kašljanja i kihanja usta i nos prekrivaju se laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u koš za otpad s poklopcem te treba dezinficirati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba”, stoji u sljedećoj preporuci.

Preporuke se međutim ne odnose na multipleks kina u sklopu šoping centara, ona se još ne otvaraju.

Preporučuju se izvedbe na otvorenom, a regulira se ulazak i izlazak.

“Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metara te ograničiti ulazak najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U zatvorenom prostoru preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta”, kaže preporuka.

“Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu. Preporučuje se razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska. Preporučuje se da se izlazak posjetitelja organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to na način da prvi izlazi posjetitelj najbliže izlazu. Posjetitelje treba podsjetiti da i nakon završetka programa drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima. Preporučuje se regulirati izlazak izvođača poštujući mjere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbjegavanje susreta s publikom”, kaže preporuka.

Objavljene su preporuke i za same izvedbe.

“Što se tiče izvedbi, preporučuje se da se održavaju izvedbe samo sukladno evidenciji i s točno navedenim izvođačima i osobljem. Preporučuje se izbjegavanje fizičkog kontakta, a za izvedbe na kojima nije moguće održavati fizičku distancu, preporučuje se da uvijek iste osobe odrade izvedbu. Nakon izvedbe korištene rekvizite i ostalu opremu potrebno je dezinficirati. Nakon izvedbe preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem periodu poštujući mjere fizičke distance. Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće”, kaže preporuka.


Komentari