Derutni savski mostovi bit će obnovljeni kroz 15 godina

Most slobode (foto: Wikimedia Commons)

Valja spomenuti da je gradonačelnik najavio osvjetljavanje svih preostalih zagrebačkih mostova tijekom iduće dvije godine.

Već smo više puta pisalo o očajno stanju u kojem se nalazi Most slobode, ali i ostali mostovi grada Zagreba. Upornjaci u raspadu, ispadanje kamenih blokova, hrđava ograda, rupe pokrivene čeličnim pločama na Savskom mostu i konstrukcija kopja je u zabrinjavajućem stanju, tek su neke od problematičnih točaka koje upozoravaju da je savskim mostovima neophodna cjelovita obnova.

Gradske vlasti o njihovoj sanaciji pričaju već godinama, ali osim najava, obećanja i ponekog estetskog zahvata ništa se konkretno još uvijek nije napravilo, iako su mostovi u ovakvom stanju ozbiljna opasnost za građane. Doduše, često se od njih može čuti i da sanacija košta, zbog čega se javlja nedoumica kako ima novaca za npr.  milijun kuna vrijedan ‘most zaljubljenih’ iznad Miramarske, koji je zatvoren veći dio dana i godine ili  iluminaciju vrijednu pet milijuna kuna Željezničkog poznatijeg kao Hendrixov most.

Pritom valja spomenuti da je gradonačelnik najavio osvjetljavanje svih preostalih zagrebačkih mostova tijekom iduće dvije godine.

S obzirom na to da je IGH do kraja prošle godine trebao detaljno pregledati pet mostova, a riječ je o Domovinskom i Podsusedskom, Mostu mladosti i Mostu slobode te Jadranskom mostu, što se konkretno radi i zašto je sanacija mostova opet na čekanju, N1 je provjerio u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, čiji nam je pročelnik Dinko Bilić kazao da šestogodišnji glavni pregled savskih mostova još nije završio.

“Vremensko razdoblje za obnovu savskih mostova je 15 godina”

”Za sada su završeni pregledi Domovinskog i Jadranskog mosta i imamo rezultate njihovih pregleda, čekamo još preglede Mosta mladosti, Mosta slobode i Podsusedskog mosta. Obnavljat će se Domovinski most na kojem su se pojavile prve degradacije i oštećenja koje treba sanirati, Most mladosti, Most slobode, stari Savski most, te stari Jankomirski most gdje treba samo zamijeniti prijelazne naprave i Podsusedski most“, kazao je Bilić za N1.

Dodao je da se ove godine nastavlja započeta sanacija Podsusedskog mosta kojem će se sanirati samoborski stup u koritu Save, a u tijeku je i postupak javne nabave za odabir izvođača radova.

”Još namjeravamo izvršiti djelomičnu sanaciju Mosta slobode za koju je u tijeku izrada projekta nakon čega će se znati i trošak sanacije, koju će izvoditi građevinska tvrtka koja će biti odabrana u postupku javne nabave“, rekao je Bilić.

Sam projekt je vrijedan 94.000 kuna i biti će plaćen iz proračuna Grada Zagreba za što su osigurana sredstva u ovogodišnjem proračunu, istaknuo je te objasnio da će se kada dobiju projekt sanacije koji je u izradi te kada bude završen postupak javne nabave za odabir izvođača i nadzornog inženjera, pristupiti i sanaciji Mosta slobode, odnosno njegovih pješačkih ograda, staza i vijenaca prilaznih vijadukata.

Za vrijeme sanacije odvijat će se privremeno reguliran promet, odnosno kada će se izvoditi radovi na uzvodnoj (zapadnoj) strani Mosta, cjelokupni promet će se odvijati na istočnim prometnim trakama i obratno, naizmjenično,a puštanje prometa bit će regulirano semaforima“, najavio je Bilić.

Što se pak tiče pješačkog Savskog mosta, na njemu treba ‘sanirati čeličnu rasponsku konstrukciju, zamijeniti betonsku kolničku ploču i ležajeve te sanirati upornjake i možda stupove mosta u koritu rijeke – što treba utvrditi istražnim radovima, objasnio je Bilić.

”Taj most namjeravamo sanirati u cijelosti zajedno s ostalim savskim mostovima kojima je potrebna sanacija. Predviđeno vremensko razdoblje za obnovu savskih mostova je 15 godina pa i njega namjeravamo sanirati u tom vremenskom intervalu“. zaključio je Dinko Bilić.

>>>(FOTO) Katastrofalno stanje: Pogledajte kako izgledaju noseći dijelovi Savskog mosta nakon ‘obnove’

>>>(FOTO) Most kojim svakodnevno prolazi tisuće automobila – pred urušavanjem

 


Komentari