DELOŽIRALI BESKUĆNIKE S GLAVNOG: ‘Policija je ušla u napuštene vagone i rekla svima da smjesta izađu van’

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL, HMZB

Kao da nije dovoljno što nemaju topli dom i što je hladno, beskućnici koji noće i žive na Glavnom kolodvoru prije desetak dana su deložirani iz praznih vagona, čekaonica i ostalih objekata u kojima su se sklanjali od zime, osuđujućih pogleda i vlastite tuge. Te večeri, 24. veljače, umjesto da su uhvatili malo sna i koju konzervu koju im srijedom dostavljaju volonteri Hrvatske mreže za beskućnike, umorni i natrpani vrećicama krenuli su tražiti neka nova skloništa. Potvrdio nam je ovu informaciju izvršni predsjednik organizacije Zvonko Mlinar, koji je ostao iznenađen postupkom policije.

“Mi smo im kao i obično nosili voće, konzerviranu hranu, kolače i maske, no nikome nije bilo ni traga”, govori nam Mlinar koji je potom s kolegama prošetao do Tomislavca gdje je naišao na jedno poznato lice. Razočarano im je M. rekao kako je policija napravila raciju te da su sa svjetiljkom ulazili u vagone i tjerali ljude van.

“Neki od njih otišli su na Autobusni kolodvor, neki u napuštene objekte na Trešnjevci, Remizi…”, objašnjava nam Mlinar koji će sutra ponovno otići na “Glavni” i provjeriti jesu li se vratili. Tamo ih, otkriva nam, najčešće boravi 50 do 60, a beskućnici tvrde da ih je i više. U Hrvatskoj mreži beskućnika upravo su prostore oko Glavnog kolodvora nazivali najvećim prenoćištem u Hrvatskoj.

“Moram priznati da nismo povjerovali što se događa. Često smo nailazili na policiju u kolodvorskim prostorima kada smo dijelili pomoć. Bili su vrlo ljubazni i čak nam zahvaljivali na pomoći koju smo dijelili beskućnicima”, tvrdi Mlinar.

Iz Hrvatske mreže za beskućnike upozoravaju da je dvadesetak dana prije ovog događaja EU parlament donio Rezoluciju o pristupu pristojnim i cjenovno pristupačnim mogućnostima stanovanja za sve. Navode i da se između ostalog “poziva države članice da osiguraju izvanredne mjere za sprječavanje beskućništva i zaštitu beskućnika tijekom krize izazvane bolesti COVID-19, posebice moratorija na deložacije”.

“U Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, nije ni bilo državnih ili lokalnih izvanrednih mjera za zaštitu beskućnika za vrijeme pandemije, osim onih koje su poduzimale članice HMB-a. Nije bilo ni potpore od strane države i lokalne samouprave, osim u Rijeci i Karlovcu, ali je bilo njihove ljutnje zbog iznošenja istine u medijima i na društvenim mrežama. Pomogli su građani i volonteri”, poručili su i zaključili da je netko očito naložio deložaciju u najhladnijim danima.

Zašto i kome je to u interesu jedina su pitanja na koja žele odgovor, a još ga uvijek nisu dobili. Kao ni mi od policije kojoj smo poslali upit o razlogu deložacije, a objavit ćemo ga čim isti dobijemo.


Komentari