DELIRIJ NA JELAČIĆEVOM TRGU! Evo kako je Zagreb dočekao Gotovinu i Markača (VIDEO)

zagreb.hr

Trg je gorio i orio se domoljubnim pjesmama, atmosfera kakva se nije vidjela godinama zavladala je cijelom Hrvatskom. Ovo je bio uistinu povijesni dan, dan koji treba slaviti i pamtiti iz godine u godinu.

Prošle su već nevjerojatne tri godine od povijesnog dana oslobađanja dvojice naših generala, Ante Gotovine i Mladena Markača. Oko stotinu tisuća ljudi okupilo se na glavnom zagrebačkom trgu i uz ovacije i pjesmu prvo pratilo presudu, a potom i dočekalo naše heroje.

Nakon godina provedenih u haaškom pritvoru zbog optužbi za ratne zločine, Gotovina i Markač su na današnji dan prije tri godine dočekali drugostupanjsku, oslobađajuću presudu i time izazvali sveopću euforiju kod Hrvata. Sud je odbacio zaključke vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Obrovca, Gračaca, Benkovca i Knina, a oslobođeni su i zapovjednih odgovornosti. Time je završila i “pravna Oluja” kojom je dokazano kako Domovinski rat i Oluja nisu zločinački pothvati.

https://www.youtube.com/watch?v=WUK1FIckKLo


Po njih je u Haag poslan vladin zrakoplov, a dočekani su prvo u zračnoj luci Pleso, a potom i na glavnom zagrebačkom trgu. Trg bana Jelačića bio je ispunjen ljudima koji su pljeskali, skandirali, pjevali i radovali se oslobađanju i dolasku naših generala.

“Ovo je bio jedan maraton s puno prepreka koje često nisam ni razumio jer nisam pravnik, ali imao sam sjajan stručni tim. Stalno sam vjerovao da će suci donijeti pravednu odluku i donijeli su je danas. Domovinski rat je završio 1995. s Olujom, ali danas je završila pravna oluja. Domovinski rat je čist, pripada povijesti i sad možemo graditi budućnost. Mi smo s vama i imate našu potporu. Sretan sam što tu vidim svoje prijatelje i suborce. Mnogi su ostarjeli, vidim tu sijede glave, ali ponovno smo zajedno i imat ćemo priliku da se družimo”, kazao je tada Ante Gotovina.

Građanima se obratio i zahvalio i Mladen Markač. “Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog pothvata. Mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese i proglase me krivim. Hrvatska država nam je puno pomogla, to nam je puno značilo jer smo znali da su i država i građani iza nas. Ponosan sam što je ovakva presuda donesena. Imamo vojsku koja je odradila jednu od najsvjetlijih bitaka, koja će se još izučavati. Svi će moći otići u svijet i kazati ja sam Hrvat jer nemamo nikakve mrlje na sebi”, kazao je Markač, prenosi net.hr.

Trg je gorio i orio se domoljubnim pjesmama, atmosfera kakva se nije vidjela godinama zavladala je cijelom Hrvatskom. Ovo je bio uistinu povijesni dan, dan koji treba slaviti i pamtiti iz godine u godinu. Ovom prilikom još jednom zahvaljujemo našim generalima za sve što su prošli i što su nam dali Hrvatsku.

Komentari

loading...
-->