Davor Bernardić ponovo doživio brodolom u Zagrebu: Nakon lokalnih izbora i na nacionalnoj razini Zagrepčani mu okrenuli leđa

Facebook/ Davor Bernardić

Nakon 20 godina u Zagrebu, se dogodilo čudo! Naime, srušila se tradicionalna SDP-ova utvrda i na vlast je došao HDZ.

SDP-u je ovo najgori izborni rezultat u zadnjih 20 godina od kada se primjenjuje aktualni izborni sustav te najgori izborni rezultat u Zagrebu, još od 2003. godine.

SDP je osvojio jedva petinu glasova Zagrepčana odnosno ti su rezultati polovina prethodnih rezultata, ako se promatraju posljednja četiri parlamentarna izbora.

Podsjetimo, Kukuriku koalicija predvođena SDP-om 2011. je u Zagrebu osvojila 51 posto glasova dok je HDZ bio na 33 posto biračkih glasova. Na zadnjim izborima 2016. godine, omjer snaga dviju najvećih i najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj gotovo se izjednačio. Tada je SDP dobio 35 posto glasova, a HDZ, koji je bio u sklopu Domoljubne koalicije dobio je 32 posto glasova.

Postavlja se pitanje tko je ili što je krivo za takvo potonuće SDP-a te što je zapravo pošlo po zlu?


Prema nekima, pojavila se nova zeleno-lijeva koalicija u vidu političke platforme Možemo!, kojoj su se priklonili dosadašnji SDP-ovi glasači. Drugi razlog je uloga predsjednika stranke kojem se spočitava da nije dorastao toj funkciji te da ne može voditi jednu takvu veliku stranku.

Podsjetimo, Davor Bernardić i njegova lista je izgubila Gradsku skupštinu na lokalnim izborima 2017. godine kada ga je porazio Milan Bandić i to prvi put od 90-ih godina prošlog stoljeća.

Očigledno je da se Davor Bernardić i Zagreb ne vole, a kako se spekulira, Bernardić i cijelo predsjedništvo SDP-a, već će danas nakon sjednice Predsjedništva u 10 sati vjerojatno podnijeti ostavke na svoje funkcije zbog izbornog poraza Restart koalicije.

Napominjemo kako je debakl na izborima doživio je i predsjednik gradske organizacije SDP-a Gordan Maras. Iako je bio šesti na listi, to mu nije bilo dovoljno za ulazak u Sabor, a nisu mu pomogli ni preferencijalni glasovi.

Da stvar po Marasa bude gora, dobio je više preferencijalnih glasova od svih na listi osim Davora Bernardića, Mirele Holy i Ive Josipovića, koji je bio na zadnji na listi.

Maras je naime osvojio 2831 preferencijalni glas, a Josipović, primjerice, 3012 glasova dok je gore od njega prošla Anka Mrak Taritaš s 2614 preferencijalnih glasova birača pa tako ni nju nećemo gledati u novom sazivu parlamenta.

Je li ovo konačan kraj Milana Bandića? Dobio je manje glasova negoli je zaposlenih u gradskoj upravi

Komentari

loading...