Danas se vraćamo u kina! Kreće fantastična kampanja, ne propustite ove klasike

Kino Europa

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), u suradnji s audiovizualnom zajednicom, pokrenut će 20. kolovoza nacionalnu kampanju hrvatskog filma “Povratak u kino!” namijenjenu ponovnom privlačenju publike u kinodvorane, uz poruku da čaroliju velikog platna nije moguće zamijeniti.

Nakon što je pandemija koronavirusa u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju, te prisilila kina da zatvore svoja vrata, pri čemu je nacionalna Mreža neovisnih kinoprikazivača doživljela dramatičan pad gledanosti, namjera je HAVC-ova novog projekta programom hrvatskih filmskih uspješnica publiku pozvati da se ponovo vrati u kina, uz poštivanje svih mjera opreza.

Za Nacionalnu medijsku kampanju “Povratak u kino!” angažirani su poznati autori koji su osmislili seriju imaginarnih filmskih najava nastalih interpretacijom sedam filmskih naslova.

“Domaća filmska industrija kroz tu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane. Veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima”, poručili su iz HAVC-a.

Multipleks kina ponovno će početi s radom 20. kolovoza nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, pripremio odgovarajuće preporuke za poslovanje koje sigurnost posjetitelja i zaposlenika stavljaju na prvo mjesto.


Mreža neovisnih kina tijekom rujna prikazivat će uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije.

Riječ je o naslovima poput “Čudesne šume” u režiji Milana Blažekovića (1986.), “Kapetan Mikula mali” Obrada Gluščevića (1974.), “Šegrt Hlapić” redatelja Silvija Petranovića (2013.), “Servantes iz Malog mista” u režiji Daniela Marušića (1982.), te “Štefica Cvek u raljama života” (Rajko Grlić, 1984.), “Sretno dijete” (Igor Mirković, 2007.), “Sonja i bik” (Vlatka Vorkapić, 2012.), “Gosti iz Galaksije” (Dušan Vukotić, 1981.), “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” (Predrag Ličina, 2019.) te kratki igrani film “Teleport Zovko” istog redatelja (2013.).

Program hrvatskog filma multipleks kina obilježit će već 25. kolovoza, nakon otvaranja svojih dvorana, prikazivanjem filmova “Sonja i bik”, “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” i “Šegrt Hlapić”.

Selektori programa su redom poznati hrvatski filmaši, izvršni producent Zagreb Film Festivala Hrvoje Laurenta, direktor Kina Mediteran i Festivala mediteranskog filma u Splitu te predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Alen Munitić i redatelj Hrvoje Hribar.

Kampanja je humanitarnog karaktera, a prihod od ulaznica bit će namijenjen restauraciji filma “Sedmi kontinent”, zanemarenom remek djelu Dušana Vukotića kojem prijeti fizičko propadanje. Time će se javno upozoriti na zabrinjavajuće stanje filmskih kopija temeljnih djela hrvatske kinematografije te o važnosti inicijativa spašavanja antologijskih djela hrvatske kulture.

“Filmska umjetnost je često, između ostalog, i vidovita. Najavni spotovi tematiziraju pojavu virusa i ideju društva nakon virusa. Glavni cilj je potaknuti javnost da ne zaboravi kako je lijepo i važno otići u kino, kao prostor nenadomjestivog kulturnog užitka i mjesto dodira s neobičnim svjetlom”, poručili su iz HAVC-a.

Komentari

loading...