Danas prosvjed protiv novih cijena smeća: Evo kada i gdje se možete pridružiti

Zelena akcija

Svjedoci smo kako je dan svaki dan zatrpan smećem koje viri iz, i okolo. gradskih kontejnera. Stoga je najava povećanja cijene odvoza komunalnog otpada digla javnost na noge.

To su samo od nekih razloga zbog kojih Zelena akcija danas organizira veliki prosvjed, prenosi Večernji list.

“Želimo da Zagreb prestane biti talac gradonačelnika Milana Bandića koji ga je doveo do sramotne titule “Europske prijestolnice smeća”” poručuju iz Zelene akcije te sve koji dijele njihovo mišljenje pozivaju da im se pridruže u 17.30 sati ispred zgrade Gradske uprave.

Prosvjed, uz Zelenu akciju, organiziraju Udruga za zaštitu okoliša Resnik i Eko Zagreb, a potaknuti su, ističu, alarmantnim stanjem u neodgovarajućem načinu prikupljanja otpada te predloženim izmjenama gradske odluke koje uvode novi model naplate odvoza smeća.

Podsjetimo, prema novom obračunu računi bi se sastojali od fiksnog dijela koji iznosi 68,57 kuna te varijabilnog koji ovisi o volumenu spremnika i broju odvoza u tjednu, a Zagrepčani bi, prođu li takve izmjene, Čistoći od 1. veljače plaćali triput više nego sada. To je, kažu u Zelenoj akciji, neprihvatljivo i neopravdano dizanje cijena.


“Riječ je o direktnom udaru na džepove stanovnika, posebice onih koji proizvode male količine otpada. Zagrepčani će imati malu mogućnost da smanjenjem količine smeća snize račune jer će varijabilni dio činiti samo oko 30 posto iznosa računa”, objašnjavaju u Zelenoj akciji pa dodaju kako ih u prosvjedu podržavaju i brojne druge građanske inicijative i udruge.

Također, pozivaju Zagrepčane da se usprotive predloženim izmjenama odluke o prikupljanju i naplati odvoza otpada koja je na javnom savjetovanju do 8. prosinca.

Komentari

loading...
-->