‘DAN ŽENSKE NEZAVISNOSTI’ Prosvjedni skup solidarnosti s građankama SAD-a: Paviljon na Zrinjevcu okitit će se zvjezdicama, evo o čemu se radi

Prosvjed Dosta! (Foto: Zagreb.info)

Zaklada SOLIDARNA i udruge RODA – Roditelji u akciji, CESI te CROSOL – platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske organiziraju u ponedjeljak od 20 do 21 sat prosvjedni skup na Zrinjevcu, a njime žele iskazati solidarnost s građankama SAD-a.

“Nakon štetne odluke Vrhovnog suda SAD-a kojom je pregažena pola stoljeća stara presedanska odluka u slučaju Roe vs. Wade, na Zrinjevcu slavimo 4. srpnja kao Dan ženske nezavisnosti! Solidarno u otporu ukidanju ustavne zaštite prava na pobačaj u SAD-u, posebno srdačno pozivamo zagrebačke Amerikanke da nam se pridruže – tu smo za vas!

Skup će biti prilika da zajedno, uz američke ženske prosvjedne pjesme, okitimo Paviljon zvjezdicama podrške ženama i djevojčicama širom SAD-a, od kojih sada svaka druga živi u državi kojoj prijeti zabrana pobačaja. Zvjezdice ćemo posvetiti i milijunima žena širom svijeta – od Nikaragve do Malte, od Poljske do Hrvatske – koje nemaju adekvatan pristup legalnom, sigurnom i javno financiranom pobačaju i zaštiti reproduktivnog zdravlja.

Okupit ćemo se i kako bismo poslale političku poruku vlastima RH i EU:

– Od svih demokratskih institucija vlasti očekujemo i tražimo da se odupru prodoru vjerskog fundamentalizma u zdravstvene politike, bolnice i ljekarne.

– Od čelnika RH i EU tražimo da preuzmu političku obvezu zaštite sloboda, zdravlja i života žena i djevojčica u Hrvatskoj, Europi i širom svijeta.

DOSTA! sudskih presuda, zakona i politika koje gaze žene! SOLIDARNO s djevojčicama i ženama SAD-a! Pravo na pobačaj je pravo na zdravstvenu skrb!

Vidimo se u 20h na Zrinjevcu, ponesite dobru volju i srce puno solidarnosti!”, objavili su iz zaklade Solidarna.

 


Komentari