Dan žena u srcu grada: Dok jedni dijele ruže, drugi se bore za svoja prava

FOTO: Facebook/ Ženska mreža Hrvatske

Pred nadležnim ministarstvima već se izrekle svoje zahtjeve.

Ženska meža Hrvatske, ženske sindikalne grupe SSSH, NHS i HURS te udruga Roda organizirale su protestnu akciju povodom Međunarodnog dana žena, pod nazivom “Žene protiv bijede”.

Akcija aktivistica počela je u 9 sati okupljenjem ispred Radničkog doma, a od tamo su, posebno organiziranim autobusom, krenule pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava gdje su održale kratki govor i predale zahtjeve.

Nakon obilaska ministarstava uputile su se na Trg bana Jelačića gdje je u podne započelo obraćanje javnosti, u kojem će ih informirati o svojim zahtjevima vezanim za sve veće žensko siromaštvo.

Osim njih, Feministički kolektiv fAKTIV poziva i na Noćni marš – 8. mart, prosvjedni marš koji se održava drugu godinu zaredom, a čija je ovogodišnja glavna tema, kako navode, ‘borba za ugrožena seksualna i reproduktivna prava žena, posebno pravo na pobačaj’.

>>> Noćni marš u Zagrebu: Žene, izađite na ulice i pokažite svoju snagu

Aktivistice se bore protiv bijede, a gradonačelnički kandidati dijele ruže

Sraz dvije potpune suprotnosti događa se u samom srcu grada. Naime, dok se aktivistice bore za prava žena i protiv siromaštva u porastu, Milan Bandić i Sandra Švaljek građankama dijele ruže. I lijepa je to gesta, ali pomalo umanjuje ono za što se žene bore u prosvjednoj akciji.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

I baš kao da ne vide što se događa ispred njih, gradonačelnički kandidati bezbrižno dijele ruže ne bi li uhvatili još pokoji glas.

photo: Patrik Macek/PIXSELL
photo: Patrik Macek/PIXSELL

U Hrvatskoj 96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, izložene su seksualnom zlostavljanju, uznemiravanju i ucjenjivanju na radnome mjestu, sve veći broj umirovljenica živi ispod linije siromaštva.

Žene ovdje primaju manju plaću za jednaki rad, nije osiguran dovoljan broj jaslica i vrtića, država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosljetljivije skupine. Ženama u Hrvatskoj se uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, one nisu zaštićene od nasilja i izložene susustavnoj diskriminaciji i ruže to neće riješiti.


Komentari