‘DAN OTVORENIH SRCA’ Još danas spasite nečiji život darivanjem krvotvornih matičnih stanica

Pixabay

Zaklada Ana Rukavina i ove godine organizira „Dan otvorenih srca“ koji se održava danas od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I, Zagreb).
Svi građani su pozvani da se pridruže i podrže akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcijom „Dan otvorenih srca“ prisjećamo se naše Ane i njenog preranog odlaska prije punih dvanaest godina te njoj u čast želimo podsjetiti građane na to da su matične stanice, koje svi mi u sebi nosimo, „lijek“ kojim možemo izliječiti teško oboljele u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Hrvatski registar mogu se upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upisom u Hrvatski registar naši sugrađani pokazuju solidarnost prema potrebitima i potvrđuju da svojim, možda naizgled malim doprinosom, mogu spašavati živote.
Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, tijekom 12 godina Hrvatski registar je s početnih 150 povećan na trenutnih 60.404 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Do sada je, zahvaljujući Hrvatskom registru, 96 osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo novu priliku za život, a u javnu Banku krvi iz pupkovine Ana Rukavina je gotovo 15.000 obitelji odlučilo darovati matične stanice iz pupkovine od kojih je 3.387 prijavljeno u Svjetski registar.

Vodeći se novim ciljevima i željom da oboljelima osiguramo što kvalitetniju liječničku skrb u domovini, Zaklada Ana Rukavina od 2014. dodjeljuje sredstava za stručno usavršavanje mladih liječnika iz područja hematologije i drugih srodnih specijalizacija te je do sada petero mladih liječnika dobilo priliku usavršavati se na najboljim svjetskim i europskim klinikama.


Komentari