I TO JE MOGUĆE: U glavnom gradu se održava ‘Dan ljubaznosti u prometu’

Petar Glebov/PIXSELL

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeseti puta organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

“S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava se povodom dana Grada Zagreba.
Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“.

S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.
Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo.

Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje”, poručili su iz PUZ-a.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Dakle, u utorak 31. svibnja 2016. godine od 10 do 14 sati, šezdesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.[/box]

Vozači su počeli poštovati pješake

Podsjetli su na rezultat prošlogodišnje akcije kada je ukupno 17.409 evidentiranih vozača 66,27 posto (11.537 vozača) propustilo pješake, što je u odnosu na akciju iz 2014. godine smanjenje broja savjesnih vozača za 1,16 posto (67,43 posto).

U proteklih 19 godina imali smo tendenciju povećavanja broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2012. sa smanjenjem od 0,18 posto (sa 64,21 na 64,03 posto savjesnih vozača), 2008. godina kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji u odnosu na 2007. (51 u odnosu na 56 posto) i prošla 2015. godine.

Na posebnim obrascima bilježit ćemo registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo „izvući“ 10 vozača koji će biti nagrađeni.Nagrade dodjeljuje Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget.

Uručit će ih gradonačelnik Bandić u  utorak 14. lipnja 2016. u 12,00 sati u Palači Dverce (Zagreb, Katarinin trg).

>>>ZASJALE ZA DAN GRADA ZAGREBA: Fontane kod NSK u spektakularnom ruhu (FOTO)

 

Komentari