Dan ljubaznosti u prometu: Policijska akcija koja potiče vozače da poštuju prednosti pješaka na pješačkim prijelazima

hr.wikipedia.org

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, Služba za sigurnost cestovnog prometa PU zagrebačke u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, AK Siget i Školom za cestovni promet po dvadeset i drugi put organizira akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. S ciljem poticanja tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, održava se povodom dana Grada Zagreba.

Od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: „Hvala“ ili da se osmjehnu. Osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji.

Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo. Naravno, želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice, no to je proces koji traje.

Dakle, u utorak 29. svibnja 2018., od 10 do 14 sati pedesetak učenika Škole za cestovni promet na dvadeset pješačkih prijelaza u gradu Zagrebu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Podsjetit ćemo Vas na rezultat prošlogodišnje akcije kada je od ukupno 13.681 evidentiranih vozača 58,81 posto (8.046 vozač) propustilo je pješake, što je u odnosu na akciju iz 2016. godine (66,43 %) smanjenje broja savjesnih vozača za 9,62 posto.

U proteklih 20 godina imali smo tendenciju povećavanja broja savjesnih vozača, odnosno vozača koji su poštivali prednost pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Prve godine održavanja akcije broj savjesnih vozača bio je 36 posto i svake godine se povećavao. Izuzetak su tri godine i to 2015., kada je broj savjesnih vozača u odnosu na godinu ranije smanjen za 1,16 posto, 2012. sa smanjenjem od 0,18 posto i 2008. kada je broj savjesnih vozača bio 5 posto manji.

Na posebnim obrascima bilježit ćemo registarske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih ćemo nasumice „izvući“ 10 vozača koji će biti prigodno nagrađeni. Nagrade dodjeljuju Turistička zajednica Grada Zagreba te Autoklub Siget.

Predstavnike medija pozivamo da u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 12 sati u AK Siget (Zagreb, Siget 17) prisustvuju podjeli nagrada.

Komentari