DAN KOJI SE SVIMA UREZAO U PAMĆENJE: Prošlo je gotovo godinu dana. U neviđenom strahu i panici ljudi u papučama istrčavali su na ulice iz svojih domova

CROPIX

Gotovo godina dana dijeli nas od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i zauvijek promijenio njegovu vizuru, ali i duh. Da stvar bude gora, ova se katastrofa dogodila u jeku epidemije koronavirusa koji je također ostavio, i još uvijek ostavlja neizbrisivi trah straha i bespomoći.

Potres jačine 5,5 stupnjeva točno u 6:24 sati probudio je Zagrepčane. Epicentar je bio kod Markuševca na 10 kilometara dubine. Serija snažnih potresa koji su 22. ožujka zatresli Zagreb i okolicu bila je najjača u posljednjih 140 godina.

Ionako isprepadani i na rubu živaca zbog pandemije, građani su u strahu, nevjerici i panici izašli iz svojih domova na ulice. Neki u pidžami, neki u papučama… Više ništa nije bilo bitno, strah je prevladao sve.

U središtu grada nastale su velike materijalne štete na brojnim zgradama, koje su i prije potresa bila u dosta lošem stanju. Ozlijeđeno je 27 osoba, a više od 600 objekata nepovratno je stradalo. Noć su, zato, brojni Zagrepčani proveli u Cvjetnom naselju.

U domu, ali ne vlastitom, i to je ono što im najteže pada. U čišćenju grada bilo je angažirano 300 vojnika koji su tada počistili cijeli centar metropole.

No mnogi će se složiti, ovaj je potres otkrio sve nedostatke u konstrukciji stambenih zgrada u hrvatskoj prijestolnici, posebno onih sagrađenih u prvoj polovici 20. stoljeća.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ana Marija – simbol razornog potresa

Najgore je stradala Đorđićeva ulica u kojoj se dogodila strašna tragedija. U stanu je pronađena teško ozlijeđena 15-godišnja Ana Marija koja je samo dan nakon tragedije, unatoč svim naporima liječnika podlegla ozljedama u Klaićevoj bolnici.


Komentari