DAN GRADA ZAGREBA: Svečana proslava uz jednu fantastičnu novost (FOTO)

Goran Jakus/PIXSELL

Dan Grada Zagreba koji je ujedno i blagdan njegove nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, a i pravo vrijeme za podsjetiti se svega onog dobrog što su nam preci ostavili u nasljeđe kroz devet dugih zagrebačkih stoljeća.

Upravo ovim povodom, svake godine polažu se vijenci na Mirogoju i to kod središnjeg Križa u Aleji branitelja i glavnog Križa, a održava se i svečana sjednica Gradske skupštine, a u nazočnosti visokih uzvanika, gradonačelnika i župana hrvatskih gradova i županija, predstavnika i gradonačelnika gradova prijatelja, dodijelit će se i Nagrada Grada Zagreba.

Detaljan program za Dan grada pogledajte OVDJE.

Najavljena proslava Dana Grada Zagreba

Nakon koncerata uz zagrebačke fontane, na Tomislavcu i Trgu dr. Franje Tuđmana, Grad Zagreb ove godine u povodu Dana grada i blagdana njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, daruje sugrađanima besplatni koncert solista, zbora i orkestra Hrvatskog narodnog kazališta koji će se pod ravnanjem maestra Nikše Bareze održati 30. svibnja na Trgu maršala Tita, najavljeno je na konferenciji za novinare u HNK-u kojoj su uz zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba Vesnu Kusin sa suradnicima, prisustvovali i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč i maestro Nikša Bareza.

grad

Bogat program

Program je svake godine sve bogatiji i sretna sam da se ne odvijaju samo u centru već se šire i na druge dijelove grada- Bundek, Jarun, Maksimir, Gornji grad, rekla je zamjenica Kusin i pozvala sugrađane da se u što većem broju, na jednom od najljepših gradskih trgova, pridruže koncertu. Također je istaknula da će na proslavu doći delegacija grada Sankt Petersburga, s kojim Grad Zagreb uskoro, 2018. godine, obilježava 50 godina prijateljstva. Mi smo već u velikim pripremama da to zajednički obilježimo kulturnim programima kako u Zagrebu tako i u Sankt Petersburgu. Slijedom toga, već u studenom ove godine očekujemo gostovanje baleta iz Sankt Petersburga.

Iznimna mi je čast da se HNK može uključiti u proslavu Dana Zagreba. Sa sva tri ansambla- dramom, operom i baletom odlučili smo napraviti jedan reprezentativni, prestižni koncert koji neće biti samo koncert jer će u Završnom kolu iz opere Ero s onoga svijeta nastupiti i balet, rekla je intendantica Vrgoč.

Izvanredna novost

Kako se čulo, novost ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada je Maraton lađa koji će se održati 28. svibnja na Jarunu, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Udruge lađara Neretve. Tako će građani i sami moći doživjeti vožnju u lađi uz asistenciju neretvanskih lađara.

Na jezeru Bundek 30. svibnja bit će otvorena 51. međunarodna vrtna izložba FLORAART, a istoga dana, na radost svih građana istočnog dijela grada, Zagreb će postati bogatiji za još jedan bazen u okviru SRC Svetice.

Na sam Dan Grada, već tradicionalno, u Staroj gradskoj vijećnici, održat će se svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba, na kojoj će gradonačelnik uručiti Nagrade Grada Zagreba zaslužnim pojedincima i institucijama. Prije svečane sjednice Zagrebački solisti izvest će polusatni koncert.

Kao i svake godine, kruna proslave rođendana našega grada bit će procesija sa svijećama i slikom Majke Božje od Kamenitih vrata: Kaptol – Trg bana Jelačića – Ilica – Mesnička – Trg sv. Marka – Kamenita vrata.

>>>NESVAKIDAŠNJI PRIZOR IZNENADIO GRAĐANE: Vojska paradira Zagrebom, evo što se događa! (FOTO)


Komentari