‘DAN D’ ZA ŠKOLARCE? Zagrebački stožer priprema još strožu mjeru, na snazi od idućeg tjedna? Ima onih koji se i bune!

Photo: Damir Spehar/PIXSELL/ Ilustracija

Zbog sve gore epidemiološke situacije, učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolci, izuzev maturanata, iz polovice županija prelaze na C model nastave. Prijedlog zagrebačkog Stožera jest da na nastavu na daljinu prelaze i učenici zagrebačkih škola, a konačna odluka bit će donesena danas na zagrebačkom Stožeru.

No za razliku od Stožera, u Gradskom uredu za obrazovanje imaju nešto drugačije razmišljanje. Oni smatraju da nema potrebe da se prelazi na online nastavu i to samo četiri dana prije proljetnih praznika. Argumentiraju to činjenicom što je trenutačno pet puta manji broj zaraženih osnovaca i srednjoškolaca nego što ih je bilo u prosincu.

Prema jučerašnjim podacima, u zagrebačkim je školama bilo 188 zaraženih učenika, odnosno 210 zajedno s vrtićkom djecom. Tri dana prije bilo je 168 pozitivnih učenika, odnosno 188 zajedno s djecom vrtićke dobi.

Radovan Fuchs i dalje se protivi zatvaranju

Naime, jučer Stožer Zagrebačke županije ipak nije donio odluku o online nastavi, jer žele da odluka bude u skladu sa Gradom, prvenstveno zbog učenika putnika na toj relaciji. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i dalje nije sklon opciji zatvaranja škola u svim županijama.

“Pratit ćemo situaciju i vidjeti hoće li se nakon proljetnih praznika situacija popraviti. Ako izuzmemo Zagreb iz ukupnog broja pozitivnih, onda u deset županija imamo ukupno 726 pozitivnih u odnosu na 106 iz ostalih županija. To govori da je incidencija različita i zato postoji pristup da županije prelaze na C model po potrebi”, izjavio je Fuchs. Tvrdi da se proljetni praznici neće produljivati jer bi to podrazumijevalo nadoknadu nastave.

O mjerama će danas govoriti i Nacionalni stožer s obzirom da vrlo brzo istječu one postojeće. Što se nacionalne razine tiče izmjena neće biti, nego će se produljiti postojeće mjere, jedino će se predstaviti korekcije oko prelaska granica koje će stupiti na snagu neposredno pred Uskrs.

Obiteljska okupljanja

Potpredsjednik Vlade i šef Stožera Davor Božinović na pitanje oko strožih mjera za Uskrs, kazao je da je to privatna sfera, piše Jutarnji.

“Cijelo vrijeme govorimo da su takva okupljanja, pogotovo kad je više ljudi iz više obitelji, epidemiološki rizična, ali ne treba očekivati da će inspektori Civilne zaštite ili policija ulaziti u tu privatnu sferu niti će nadležne službe kontrolirati održava li netko osobnu higijenu, nosi li masku u zatvorenom prostru i pridržava li se osnovnih mjera”, rekao je Božinović.


Komentari