Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Oni svakodnevno pomažu ženama u nevolji

FOTO: Press

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Udruga Ženska pomoć sada preselila je Savjetovalište za žene i djecu žrtve nasilja na novu adresu, uz financijsku podršku C & A Foundation.

FOTO: Press
FOTO: Press

Uz dežurni SOS telefon 0800 655 222 ili 01/4655-222 koji je dostupan od 0-24 i tajno sklonište, udruga Ženska pomoć nastavlja s radom u novom Savjetovalištu gdje žrtve nasilja mogu zatražiti socijalno, psihološko i pravno savjetovanje utorkom i petkom od 17-19 sati ili prema dogovoru. U Savjetovalištu se vodi kontinuirani i intenzivni rad stručnih osoba sa ženama i djecom te se održavaju kreativne radionice.

FOTO: Press
FOTO: Press

Prema godišnjem izvještaju Udruge iz 2016. godine, SOS telefon Ženske pomoći sada zazvonio je 2199 puta, usluge Prihvatnog centra koristilo je 12 žena i 16 djece (iako je bilo 55 zahtjeva za smještaj, zbog popunjenosti kapaciteta nisu mogli biti udovoljeni), a kroz Savjetovalište je prošlo 189 korisnika suportivne terapije i psihološkog, pravnog i socijalnog savjetovanja. Iako se ukupno smanjio broj poziva na SOS telefon, javljaju se žrtve kada doista trebaju pomoć i žele nešto poduzeti, povećao se broj osobnih zahtjeva za smještaj u sklonište. Najčešće su se javljale žene starosti 25-50 godina koje su u braku od 5-20 godina, srednje stručne spreme, ekonomski ovisne, majke jednog do tri djeteta.

FOTO: Press
FOTO: Press

Najčešći razlozi zlostavljanja su bili alkoholizam, psihičke bolesti partnera i ovisnost o kockanju, najčešći oblici nasilja bili su fizičko i psihičko nasilje, zatim ekonomsko i silovanje u obitelji.


Komentari