DAN BEZ AUTOMOBILA, BESPLATNA EDUKACIJA ZA BICIKLISTE: Evo što sve očekuje Zagrepčane u idućim danima

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Počinje Europski tjedan mobilnosti koji se svake godine održava od 16. do 22. rujna, a glavni cilj je poticanje građana na zdraviji i održiviji način prijevoza poput hodanja i bicikliranja.

Slogan 20. obljetnice je “Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost”, dok je glavni slogan “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

Odabir ovogodišnje teme odaje počast teškoćama koje su Europa i svijet osjetili tijekom pandemije COVID -19, slavi otpornost gradova i njihova postignuća, nastojeći zadržati ovaj zamah. Također se odražava na mogućnosti za promjene koje proizlaze iz ove neviđene zdravstvene krize u Europi, poručuju organizatori.

Jedan od gradova koji sudjeluje u ovoj vrijednoj kampanji je i Zagreb. Grad je od 2001. godine uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a dvadesetu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti zadovoljavajući kao “zlatni sudionik” sva tri kriterija.

Podsjećamo, 2008. i 2011. godine uvršten je među finaliste, dok je 2012. godine Zagreb osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012. Koordinator programskih aktivnosti ETM-a je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi i službe, priopćili su iz Grada.

Ova se manifestacija sastoji od tri cjeline: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su primjerice uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te „Dana bez automobila“.

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2021. priključuje se i ZET, edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija). Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske, poručuju iz ZET-a.

S obzirom na važnost suradnje svih sudionika u prometu, održat će se besplatna edukacija odraslih biciklista u trofejnoj dvorani Boćarskog doma (Prisavlje 2) te na otvorenom prostoru poligona autoškole “Klindić” na Prisavlju.

Sudionike očekuje i pokloni: priručnik za bicikliste, Priručnik prve pomoći, zaštitni reflektirajući prsluk i traka, majica, šilt-kapa te poklon bon Nextbike za korištenje gradskih bicikala. Ako ste zainteresirani, možete se prijaviti do petka navečer na [email protected] ili [email protected], odnosno slanjem poruke na 099 805 4040.


Komentari