DAMIR BORAS: ‘Mislim da bi učenje ćirilice trebalo vratiti u škole’

Facebook

To su starohrvatska pisma i bilo bi lijepo nanovo ih vidjeti u nastavi”, kaže zagrebački rektor, uvjeren da će u stručnoj javnosti mnogi misliti isto.

“Mislim da bi učenje ćirilice trebalo vratiti u škole, kao što bi trebalo glagoljicu ponuditi kao izborni predmet”, izjavio je rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras.

“To nije srpsko pismo, samo su je Srbi zadržali, a Hrvati su se priklonili Zapadu i prihvatili latinicu. Kad bi se u školama otvorila mogućnost njezina učenja, vjerujem da bi bilo onih koji bi se odazvali”, kaže, Ljilja Vokić, bivša ministrica prosvjete i profesorica hrvatskog jezika.

“To su starohrvatska pisma i bilo bi lijepo nanovo ih vidjeti u nastavi”, ističe zagrebački rektor, uvjeren da će u stručnoj javnosti mnogi misliti isto, navodi Jutarnji list.

Da bi ćirilica oplemenila, a ne osiromašila hrvatske đake, smatraju i akademik Josip Bratulić te redovni profesor Odsjeka za kroatistiku Davor Dukić, koji tvrdi da bismo u slučaju da je ćirilica ostala u hrvatskom obrazovnom sustavu imali manje teškoća s uvođenjem ćiriličnih ploča u Vukovaru.


Komentari