Dakle, totalan kaos s obnovom nastave, pisanjem mature i drugim: Premijeru, imate li neku dr. Markotić za školstvo, lijepo vas molimo…

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Dok je ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, uvjerena kako su odluke koje donosi najpovoljnije za sve učenike i studente – negodovanja se pojavljuju sa svih strana.

Na anketu Ministarstva znanosti i obrazovanja o provođenju nastave na daljinu odgovorilo je ukupno 1.339 ravnatelja škola. Svi ravnatelji se slažu da su se nastavnici prilagodili nastavi na daljinu. Da svi učitelji i nastavnici imaju opremu za rad na daljinu u potpunosti se slaže 85% ravnatelja, a 13% se uglavnom slaže, priopćili su iz MZO-a.

Nadalje, vezano uz to imaju li učenici opremu za nastavu na daljinu 50% se u potpunosti slaže, a 45% se uglavnom slaže, dok se 4% ne slaže ili se uglavnom ne slaže. Dakle manju dio učenika, prema prikupljenim informacijama, ima poteškoća s opremom, ali upravo za takve situacije Ministarstvo je ostavilo mogućnost posudbe uređaja ako za time ima potrebe.

Velikoj većini ravnatelja (83%) Upute o vrednovanju i ocjenjivanju su jasne, a njih 15% ima dodatnih pitanja, dok samo 1% ima puno nepoznanica. Na mrežnim stranicama Škole za život objavljeni su odgovori na često postavljana pitanja u svezi s Uputom o vrednovanju i ocjenjivanju, dodaju iz MZO-a.

Gotovo svi ravnatelji (97%) su zadovoljni potporom koju dobivaju s nacionalne razine od MZO-a, Carneta i nadležnih agencija, kažu iz MZO-a.

Nekolicina splitskih maturanata ovih je dana ministrici uputila pismo u kojemu traži da odluku donese čim prije. Pismo je ministrici Blaženi Divjak i to direktno na njenu Facebook stranicu, postavila maturantica VII. gimnazije u Zagrebu, Nika Ložnjak, inače vrsna učenica i sudionica nekoliko natjecanja u znanju. U pismu zaključuje kako je iz ministričinih poteza jasno da joj maturanti nisu prioritet, iako to konstantno naglašava, te od nje traži da konačno odluči što će biti s državnom maturom.

Odluka je pala, kao što smo pisali danas – matura će se održati od 8. do 29. lipnja, što se mnogim maturantima ne sviđa.

Naime, na Facebooku je u međuvremenu osnovana grupa “Tražimo odgodu mature” u kojoj su maturanti objavili oštru poruku ministrici u kojoj od nje traže,ni više ni manje, već ostavku!

 

Obećano je također kako će roditelji imati presudnu riječ u odluci hoće li njihova djeca ići u školu kada će se vratiti nastava za učenike nižih razreda osnovne škole.

Zaključak Vlade važan za škole jest da će najveći broj učenika ovu školsku godinu završiti pohađanjem nastave na daljinu. Skupina učenika koja bi se trebala vratiti u škole su učenici razredne nastave, a najraniji termin njihovog povratka u učionice je 11. svibnja. Naime, povratak u škole je u trećoj fazi koja ovisi o provedbi prve dvije.

“Omogućit ćemo i da se od sredine svibnja pa na dalje odvijaju završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama, dodaju iz ministarstva.

U sam proces moraju biti uključeni i osnivači škola koji će zajedno s Ministarstvom znanosti i obrazovanja raditi na tome da se u školama osiguraju uvjeti propisani od strane stručnjaka”, izvijestili su iz MZO-a.

U tom kontekstu, kako N1 doznaje, do ponedjeljka ravnatelji osnovnih škola moraju proveasti anketu među roditeljima s pitanjem hoće li pustiti djecu u školu, tj. roditelje djece koji pohađaju razrednu nastavu.

Kako je za N1 otkrila ravnateljica OŠ Jabukovac u Zagrebu Romana Šimunić Cvrtila, na virtualnom sastanku ravnatelja s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak rečeno je da dolazak na nastavu za učenike od 1. do 4. razreda od 11. svibnja neće biti obvezan, već po odluci roditelja.

S obzirom na negodovanja roditelja oko povratka djece u školske klupe, koja se mogu vidjeti po društvenim mrežama, postavlja se pitanje – koliko će se djece vratiti u školske klupe zbog pristanka roditelja. Ne zaboravimo uz to i činjenicu da se tisuće zagrebačkih učenika trenutno niti nemaju gdje vratiti, zbog škola oštećenih u potresu.

 


Komentari