‘Dajte nama park koji ne žele ovi sa Savice’: Građani ovih kvartova žude za parkovima i igralištima

FOTO: Facebook

U Zagrebu se i dalje odvija drama oko novog parka na Savici, a građani su podijeljenih mišljenja – dok su neki protiv izgradnje novog parka, drugi prosvjeduju za gradnju.

U pogledu kompletne situacije, građani nekih kvartova i naselja žude za izgradnjom parka, stoga smatraju da stanovnici Savice nisu zahvalni na projektu koji bi bio odličan, posebno za mlade obitelji s djecom jer nudi odlične sadržaje. Iz tog su razloga odlučili poslati mailove s prijedlozima gradonačelniku, u kojem ga mole da projekt parka na Savici realizira u drugim kvartovima i zagrebačkim naseljima gdje, kako tvrde, nedostaje takvog sadržaja za djecu i mlade.

S ovakvim tipom problema suočeni su i stanovnici zapadnog dijela grada, točnije Španskog, ali i na Laništu/Jaruščici.

Tako su građani uputili prijedlog gradonačelniku. Jedan Zagrepčanin pitao je mogu li u Španskom ili negdje bliže u zapadnom dijelu grada dobiti stazu kakva je bila planirana na Savici.

>>>(VIDEO) Drama na Savici: Prosvjednici se sukobili, intervenirala i policija

„Ne treba nam umjetna trava i/ili jezera ili sve što je trebalo ići na Savici, ali staza bi stvarno bila dobar detalj“, kazao je Sven, kojem bi, kao aktivnom trkaču, takva staza jako dobro služila.

Predložili su i projekt parka na livadi pokraj Trga Ivana Kukuljevića u Španskom koji je, kažu građani, trenutno „wc za pse“, jer bi ga, ističu, objeručke prihvatili.

Situacija je ista i u naselju Blato, gdje bi stanovnici željeli gradnju parka jer tamo živi puno mladih obitelji, a nemaju, kažu, doslovno nijednu penjalicu.

„U tijeku je raspisan natječaj za izgradnju parka u našem naselju i traženje prostora za isti, ali kako to do sada se odvijalo, tko zna kada će to biti… Ako se razmišlja o relokaciji izgradnje parka, molimo Vas imajte na umu Blato kao zapostavljeni dio Zagreba gdje smo tek asfalt i kanalizaciju dobili prije 2 godine a udaljeni smo od Arene 200 metara“, kazao je Ivan u pismu gradonačelniku.

Prijedlog  gradonačelniku poslao je i Zlatko, koji smatra da bi park kakav se trebao graditi na Savici dobro došao i na Jaruščici/Laništu, stoga moli da se ta ideja razmotri i da se jedan takav izgradi na rubu grada Zagreba.

U ovim kvarovima žele parkove

I u Donjoj Dubravi ima puno djece koja se žele družiti i igrati, stoga mole da, kada već stanovnici Savice ne žele park, da se isti sagradi ovdje.

„Imamo nekadašnji mali plac u Dubravi kod kazališta u Cerskoj ulici na kojem se parkiraju vozila koja dolaze u kafić koji je na tom placu. Tu se djeca igraju bez tobogana, ljuljački i klackalica. Isto tako postoji zapuštena livada kod kućnog broja 3 u Banatskoj ulici.

Zar nebi bilo ljepše za sve nas da na tim prostorima osvane takvo dječje igralište da djeca imaju gdje biti da ne borave u stanovima.

Pa kada već stanovnici Savice ne žele, dragi moji, mi želimo i voljeli bi kada bi naša djeca imala bar mali dio toga parka kakav je trebao biti tamo. Izmamite osmijehe na lica naše djece i napravite im park za igru, umjesto da te dvije lokacije zjape prazne i okupljalište su raznoraznih životinja i glume vozni park autima kafića na placu. Kada već pišem, voljeli bi da nam i djeca mogu samostalno otići do škole, a ne da ih vozimo jer Banatskom ulicom ne mogu hodati sami jer nema nogostupa, a vozila dojure i na 100 na sat i samo gledamo i strijepimo tko će nastradati“, kazala je građanka u opširnom pismu s prijedlozima.

Dražen je gradonačelniku predložio da ovaj projekt sa Savice realiziraju u Novom Jelkovcu, gdje broj parkova nije dovoljan broju stanovnika.

„Idealno bi bilo Idealno bi bilo kada bi se šuma (džungla) na sjevernoj strani Novog Jelkovca preuredila u takav park. Projekt kao na Savici bi uvelike doprinio kvalitetnijem dnevnim aktivnostima djece i odraslih, a isto tako zahvalnost bi bila neizmjerna“, kazao je Dražen.

Jelena je, potaknuta događanjima oko preuređenja parka na Savici, zamolila Bandića da razmotri zahtjev za dječje igralište u ulici Žitnjak Bogdani.

„Naime, više puta smo kao građani i pojedinci molili pisanim i usmenim putem predsjednika gradske četvrti Pešćenica, gospodina Vučića da u male komunalne akcije uvrsti postavljanje dječjeg igrališta na određenu lokaciju koja je u vlasništvu grada Zagreba. Na igralištu bi se trenutno igralo 30-50 tero djece. Najbliže igralište je udaljeno više od 3 km, a kako uz cestu ne postoji staza, majke sa malom djecom do tamo mogu ići samo autobusom. Dobili smo u dvije godine molbi isključivo negativne odgovore! U slučaju da želite više konkretnih informacija, stojim Vam na raspolaganju. U nadi za pozitivnim rješenjem, unaprijed zahvaljujem!“ kazala je Blaženka u pismu.

Zagrepčanka Jelena predložila je izgradnju rekreativnog parka u naselju Petruševcu , a kako piše građanka, bio bi to lijep prizor s Domovinskog mosta kojem bi se radovali svi stanovnici Petruševca i okolnih naselja u kojima nema parkova.

S problemom uređenja parka javili su se i građani Velikogoričke ulice/Savice Šanc (Borovje), gdje se dijelom nalaze vrtovi za obrađivanje. Građani su kazali da tamo ima prostora za park koji nedostaje djeci, a upite i molbe, ističu, slali su više puta, stoga pozivaju nadležne da pogledaju teren.

Građani mole i za dječje igralište ili park u Lučkom budući da je tamo ogroman broj djece, no za njih nema nikakvog sadržaja, tek 1 tobogan i 2 ljuljačke kod škole. Iz tog razloga stanovnici Lučkog mole i da se razmotri o prijedlozima okolnih naselja.


Komentari