Da, Bandić je potiho predao kino Europa KIC-u, znači li to da će kafić biti ponovo otvoren i hoće li ga dobiti Tomo Ricov?

Kino Europa, ispod radara predano je na korištenje Kulturno informativnom centru, prenosi telegram.hr, a sam potpis za korištenje dao je gradonačelnik Milan Bandić.

Naime, u aktima gradonačelnika nalazi se Zaključak o dodjeli prostora na korištenje u kojem stoji “kako se predaje objekt koji se sastoji od podruma, prizemlja, kata, etaže za projiciranje i potkrovlja, ukupne površine 1.983,13 m2, za obavljanje registrirane djelatnosti Centra, posebice održavanja tribina te filmskih programa, uključujući i međunarodnu filmsku suradnju te suradnju s renomiranim filmskim festivalima, bez naknade”.

Ured za imovinsko-pravne poslove Grada Zagreb prošle je godine iz tog prostora izbacio zakupnika Zagreb film festival, navodeći da je zgradi potrebna hitna renovacija, a iako renovacija nije učinjena, on je predan novom zakupcu.

Podsjetimo se, točno u ovo vrijeme prošle godine, Kino Europa prolazilo je kalvariju. Korisnik prostora, Boris T. Matić vodio je pravnu bitku s Gradom te je tvrdio da ima pravo na novi ugovor o najmu jer je dosad dobro radio, dok Grad Zagreb drži da je kino, gradska imovina te da su sva prava na njihovoj strani.

Suradnja Grada i Matića počela je točno 15. svibnja 2009. godine, a tada su s Gradom Umjetnička organizacija Zagreb film festival i Propeler film kao zakupnici, potpisali Ugovor o zajedničkom zakupu poslovnog prostora na rok od deset godina.

No, kada je taj rok prošao, Grad je došao na naplatu, obećavajući renovaciju. Čini se da su renovaciju čekali čak godinu dana jer ovaj potez grada u kojem mijenjaju zakupca, odgovara svim administrativnim zahtjevima da se s obnovom napokon počne.

Ipak, jedna je stvar ostala u zraku, a ona se odnosi na ugostiteljski objekt u sklopu Kina Europa. Naime, što je s njim? Spada li on u predanu imovinu jer recimo, prije nego je Matić došao do kina, u najmu su ga držali privatnici Ljubomir Vujaklija i Dragutin Strunjak, bivši filmski radnici koji uz korištenje kina nisu imali pravo na ugostiteljski obrt.

“Mi tada nismo vodili kafić već je isti kao ugostiteljska djelatnost bio iznajmljen. Financirali smo se isključivo od kina i sadržaja koji su se tamo odvijali. Imali smo oko sto tisuća posjetitelja godišnje”, kazali su za Jutarnji list.

Ostaje nam jedino čekati i vidjeti hoće li Tomo Ricov, vlasnik ugostiteljskog objekta u KIC-u, na korištenje, ovim Zaključkom, dobiti još jedan objekt.

Komentari