Gdje je nestao Karlo i koji su mogući scenariji? Evo što za Zagreb.info kaže kriminalist

Screenshot: HRT

Već šest dana javnost pomno prati slučaj nestanka zagrebačkog studenta Karla Kurtanjeka, a danas su iscurile i informacije o oporuci koju je napisao dan prije svog nestanka, ali i da je na dan nestanka podignut novac s bankomata. Stoga smo kontaktirali kriminalista Željka Cvrtilu koji je za Zagreb.info komentirao detalje koji su poznati javnosti.

“Ne sjećam se da je netko baš ostavljao oporuke, obično ostavljaju oproštajna pisma, a to se može različito tumačiti. Kod ovoga bi moglo biti da nije bio sklon sebi nešto napraviti, nego jednostavno otići od kuće jer obično ostave oproštajno pismo oni koji misle sebi nešto napraviti. To bi mogla biti razlika, ali ne mora nužno biti”, kaže Cvrtila, a sličnog je mišljenja i njegova sestra Edita koja je za Dnevnik.hr kazala:

“Oporuka je bila jako suhoparno napisana, ali nije bila riječ o oproštajnom pismu ili bilo čemu što bi upućivalo na suicid. Čim sam čula da je podizao novac s bankomata, otpisala sam mogućnost da si je učinio nešto nažao. To je netipično za njega”.

Karlovi roditelji naglašavaju da je Karlo i prije odlazio, ali da se nikad nije dogodilo da se ne javi duže od 24 sata. Ipak da to nije neuobičajen slučaj kod mladih, svjedoči Cvrtila koji pamti mnoge slučajeve gdje su mlađe osobe bježale i nisu se javljale i po 15 dana.

“Važno je vidjeti ima li kakav motiv za bijeg, je li postojao neki sukob u njegovoj okolini, neka dugovanja ili nešto slično kako bi se došlo do zaključka radi li se o samovoljnom odlasku od kuće ili počinjenu nekog kaznenog djela”, kaže Cvrtila.

O nekim od mogućih razloga samovoljnog odlaska nagađala je i njegova sestra Edita. “Možda je upao u neku zavadu ili našao curu pa otišao s njom”, kazala je za Dnevnik.

Cvrtila ipak kaže da “mogu biti i razlozi nekakve druge naravi u pitanju, od kriminalnih pa nadalje”.

Ono što je problematično je to što mi nemamo zapravo u policiji nekih stručnih odjela koji se bave nestancima i to je onako na marginama, a nažalost često iza nestanaka se kriju ili teža kaznena djela ili samoubojstva. Često ti nestanci ostanu neraščićeni“, ističe Cvrtila.

Najvažnija je brza reakcija

Kao pozitivnu stvar navodi praksu prijavljivanja nestanka odmah, odnosno to da za razliku od prijašnjih godina sada policija poziva da se nestanak prijavi odmah, što je važno jer se tragovi nestanka gube jako brzo.

“Ako se igdje trag brzo gubi onda se gubi upravo kod nestanka osobe jer nemate mjesto događaja ili dokaze za koje se možete primiti. Morate brzo reagirati jer s vremenom nestaju tragovi, nestaju svjedoci pa čak i videozapisi koji se u određenom periodu sami brišu ili se presnimavaju”.

Iako iz policije ne otkrivaju detalje istrage, otkrili su da pregledavaju nadzorne kamere na različitim lokacijama u gradu ne bi li se ustanovilo kojom se rutom kretao, ali Cvrtila upozorava da je to težak posao s puno elemenata koji otežavaju istragu.

“Može se ići do točke do koje ga je netko vidio, ali kad dođete, primjerice, na raskrižje teško je znati kuda se dalje uputio, a i pitanje je pokrivaju li videonadzori sve točke mogućeg kretanja. Osim toga, po novom GDPR-u oni koji imaju privatni videonadzor ne bi smjeli niti pokrivati javnu površinu, tako da je i to jedan od faktora koji otežavaju”, zaključuje Cvrtila.

 


Komentari