NA CVJETNOM TRGU: Obilježen Svjetski dan borbe protiv raka

FOTO: Zagreb.hr

U organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta – life na Cvjetnom trgu se u subotu 4. veljače obilježio Svjetski dan borbe protiv raka.

Cilj Akcije, koju je svojim dolaskom podržao i gradonačelnik Milan Bandić, je da se edukativnim letcima, javnim istupima te putem medija što više građana informira o važnosti prevencije malignih bolesti putem postojećih Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se trenutno provede tri takva nacionalna programa: raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice.

“O raku se treba govoriti što češće i upozoravati građane da primarnom prevencijom sami mogu pridonijeti sprečavanju početka bolesti tako da prihvate zdraviji način života kroz prehranu, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje, smanjenje izloženosti suncu te izbjegavanje duhana i alkohola”, naglasila je predsjednica Udruge Nives Morić.

Nakon Cvjetnog trga, gradonačelnik Bandić i suradnici pridružili su se i Danu širom otvorenih vrata, što ga, također u povodu obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka, organiziraju Hrvatska liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj.

Na taj način Liga nastavlja javnozdravstvenu kampanju Međunarodne unije za borbu protiv raka Reci rukama s porukom Mi možemo, ja mogu jer svaki pojedinac, institucija, zajednica, sportski klub i dr. može doprinijeti broju oboljelih i umrlih od raka.

“Brojka od 40 umrlih osoba na dan u Hrvatskoj od raka je alarm svima nama da napravimo sve što je u našoj mogućnosti da se ta brojka smanji”, rekao je na kraju gradonačelnik


Komentari