Cvjetnica bez epidemioloških mjera, na ulazima u crkve ponovno sveta voda, vjernici si pružaju gestu mira

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, predvodio je svetu misu na Cvjetnicu. Misa se održala u prepunoj crkvi Majke Božje Lurdske, a nakon dvije godine pod maskama i uz epidemiološke mjere, vjernici su napokon dočekali ‘staro normalno’.

Na ulazu u crkvu ponovno se nalazi sveta voda, na misi nema obaveznog nošenja maski, a vjernici su jedni drugima pružali gestu mira.

Najsvetiji dio crkvene godine

“Današnja nedjelja prag je koji nas uvodi u slavlje vazmenog otajstva Gospodina Isusa Krista, raspetog, ukopanog i uskrsnulog radi nas i našega spasenja”, rekao je Bozanić u propovijedi.

Foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

“Cvjetnica predstavlja protuslovlje koje se ne smije previdjeti kada mnoštvo iz sveg glasa hvali Boga, radosno kličući: Blagoslovljen kralj, onaj koji dolazi u ime Gospodnje, a potom za nekoliko dana viče da se Isus razapne”, dodao je Bozanić.

Naglasio je u propovijedi da su se i Isusovi učenici, koji su s njim dijelili najvažnije trenutke njegova života, u trenucima Isusove tjeskobe, boli i muke razbježali, izdali ga i ostavili sama. Pozvao je da se pogledaju svijetle i tamne strane Isusove muke te onda izabere stranu na kojoj je Krist.

Protuslovlje života

“Koliko smo ga puta i sami izdali te stali na stranu onih koji su suglasni s Pilatom i Herodom?”, upitao je i poručio da se tek onda kada se shvate ta protuslovlja života, može ući u slavlje Velikog tjedna.

Foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

Ljudska pravda, dodao je Bozanić, nije uvijek na strani osuditelja, a istina nije uvijek na strani većine. U propovijedi je podsjetio i kako evo sada traje i užasan rat u Ukrajini, koja je napadnuta. No, kako je naglasio kardinal, poslije Kristove smrti na križu, uslijedila je velika pobjeda.

“Kada prihvatimo da smo u vlastitu životu bili izdajice i toliko puta upali u protuslovlja, možemo uistinu pokušati izabrati stranu na kojoj želimo biti. Tako su i apostoli pogriješili, izdali, zaspali, zanemarili ozbiljne situacije, ali kada su se pokajali i otvorili milosrđu Oca nebeskoga, krenuli su u nešto novo, veće i obećavajuće”, poručio je Bozanić.

Komentari