CURE NOVI PRLJAVI DETALJI! Afera kojoj se ne nazire kraj dobila novu epizodu, ovo je trakavica koju će Hrvatska još dugo pamtiti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Financijski izvidi koje je za potrebe USKOK-ove istrage proveo Samostalni sektor za sprječavanje poreznih prijevara, otkrio je kako je dio novca za kupnju stanova u zagrebačkom Ban Centru te na splitskom Žnjanu, čije se stjecanje inkriminira bivšemu direktoru JanafaDraganu Kovačeviću, potjecao direktno iz Janafa, piše Jutarnji list.

Taj je novac tvrtka Cefis Kovačevićeva prijatelja Ivana Širića gotovo odmah po primitku iz Janafa koristila kako bi plaćala kupnju nekretnina. U slučaju stana na Žnjanu novac je stajao na računu Cefisa deset dana, a u slučaju Ban Centra utrošen je za kupnju stana u roku samo od 24 sata.

USKOK je bivšega čelnika Janafa osumnjičio da je u zamjenu za stan u Ban Centru, tvrtki prijatelja Ivana Širića sređivao poslove s Janafom. Radilo se o poslovima informatizacije arhive Janafa teškom ukupno oko 18,2 milijuna kuna, koji je sklopljen 2012. te je trajao sve do 2018. godine.

Tvrtka Cefis kupila je stan u Ban Centru još 2016. godine, a USKOK tvrdi kako je taj stan ustvari kupljen za Kovačevića te da je u njegovom prikrivenom vlasništvu. Međutim, Kovačević i Širić tvrde kako stan nema veze s Kovačevićem, već da je u vlasništvu Cefisa.

Istražitelji su pak rekonstruirali trag novca koji je po ugovoru s Cefisom stizao iz Janafa na Cefisov račun. Otkrili su kako je prema ugovoru u kupnji stana između Cefisa i prodavatelja, stan u Ban Centru trebao biti plaćen u dvije jednake rate od po 74.034 eura, s time da je prva rata trebala biti plaćena odmah u lipnju 2016., a druga u rujnu te godine. Istražitelji sumnjaju kako je ta druga rata došla u Cefis iz Janafa kao jedna od rata za plaćanje posla informatizacije arhive Janafa.

Jutarnji list piše kako je na temelju jednog od podugovora s Janafom, Janaf Širićevoj tvrtki isplatio predujam od 10 posto, a riječ  je o približnom iznosu druge rate za stan u Ban Centru koji je tada kupovao Cefis. Rata je iznosila 555.188 kuna, a predujam od 10 posto 597.000 kuna.

Čim je sjeo na račun Cefisa, novac je u roku 24 sata proslijeđen na račun prodavatelja stana i nekretnina je u potpunosti plaćena, tvrde. Također, stan na splitskom Žnjanu kupljen je na četiri rate. Treća rata od 9. prosinca 2019. prodavatelju stana, tvrtki Sunčani Žnjan, plaćena je s računa tvrtke Cefis sredstvima pristiglim od Janafa deset dana prije.

Cefis nije direktno poslovao s Janafom već je bio podizvođač tvrtke M.G.S. Grupa. USKOK tvrdi kako je dobivanje posla s Janafom M.G.S. Grupi bilo uvjetovano time da kao podizvođača angažiraju Cefis, tako da bi na kraju Cefis ponovno radio za Janaf, ali skriven iza M.G.S. Grupe.


Komentari