Cure detalji: U Gračanima su pronađene kosti jedne osobe prije 11 dana, radovi na žičari bi mogli stati

Facebook/ HRT Radio Sljeme

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak je novinarima rekao da je i on dobio informaciju da su na mjestu gdje se kopa sljemenska žičara pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, te uputio novinare da se obrate nadležnom Ministarstvu i zavodima, odnosno uredima.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinare je danas prije sjednice Gradske skupštine s tim u vezi uputio da se obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Mikulić je na pitanje novinara kako komentira što je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potvrdio da su nađeni posmrtni ostaci jedne osobe na mjestu gdje se kopa, odnosno izvode radovi za sljemensku žičaru, te da je moguće da ih ima i više, rekao da on ne želi govoriti da li je moguće da li ih ima više ili ne.

Tek je potvrdio da je i on tu informaciju također dobio.

Na pitanje misli li da sada trebaju stati radovi na izgradnji sljemenske žičare, ako je tamo masovna grobnica, Mikulić je rekao da iskustvo koje inače imamo, to je kad pronađemo masovnu grobnicu, onda znamo koje su procedure, što treba učiniti da bi se eventualno išlo s nekim zahvatima koji su bili predviđeni.


“Nadležno Ministarstvo, odnosno gradski zavodi i uredi su upoznati s tim procedurama i te procedure svakako treba ispoštivati”, poručio je Mikulić.

Na pitanje kako komentira da je to u tajnosti sve obavljeno i da se tek sada, nakon što su ih novinari o tome pitali, oglasili i Ministarstvo hrvatskih branitelja i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Mikulić je rekao da će to novinari morati pitati njih.

Kartelo: ‘Vjerojatno će se zaustaviti radovi’

Potpredsjednik Gradske skupštine, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Krešimir Kartelo ustvrdio je kako se “općenito priča od Prečkog, preko Savske do Sljemena, podsljemenske zone, gdje god zakopate, iskopate rupu, da će se naići na posmrtne ostatke žrtava partizanskih zločina”.

Upitan je li moguće da će to zaustaviti radove na izgradnji sljemenske žičare, Kartelo je rekao da ne zna, ako se uspostavi da je riječ o masovnoj grobnici vrlo vjerojatno će se zaustaviti na neko vrijeme.

Posmrtni ostaci pronađeni su prije 11 dana

Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su 15. veljače pokraj Gračanske ceste prilikom radova na izgradnji sljemenske žičare, a trenutno se nalaze u Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, potvrdili su Hini iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Na Gračanskoj cesti su 15. veljače uočeni posmrtni ostaci jedne osobe, i to za vrijeme radova na izgradnji sljemenske žičare. Policija je potvrdila da ih je predala Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te da rezultati ispitivanja još nisu poznati.

Mjesto nalaska nije isto onomu gdje se iskapalo 2017.

Mediji navode kako je ministar branitelja Tomo Medved potvrdio da posmrtni ostaci nisu pronađeni na mjestu u Gračanskom Dolju. Tamo je 2017. godine Ministarstvo branitelja provelo terensko istraživanje i probna iskapanja jer su se za vrijeme infrastrukturnih radova pojavile indicije o postojanju masovne grobnice.

Istraživanjem su tada pronađeni posmrtni ostaci životinjskog porijekla. Medved je također potvrdio da ne zna iz koje godine potječu.

Komentari

loading...