Čučnjevima protiv lockdowna! Hrvati su danas vježbali u shopping centrima, na ulicama i parkovima

Izvor: Facebook

Pod sloganom “Tjelesna aktivnost je rješenje, a ne uzrok problema“, treneri, sportaši i rekreativci iz cijele Hrvatske danas su točno u podne održali prosvjednu akciju zbog zatvaranja sportskih, fitness i rekreacijskih centara u sklopu strožih epidemioloških mjera.

Okupili su se naime na društvenim mrežama i u grupi na Facebooku gdje su se potom dijelile snimke vježbača koji diljem Hrvatske, na svoj način, uz distancu i zaštitne maske, rade 21 čučanj.

Ta brojka odabrana je simbolično jer 21. prosinca mjere bi trebale popustiti, a time bi se i fitness centri i teretane trebale opet otvoriti. Društvene mreže prepune su videa čučnjeva iz stanova, kuća, s terasa, pred povijesnim spomenicima.

Akciju je pokrenuo Goran Sajko, alpinist i fitness-trener koji je čučnjeve odradio u jednom zagrebačkom trgovačkom centru.


“Cilj akcije je, prije svega, ukazati na problem nedovoljnog kretanja u našem društvu. Svih posljedica koji sedentarni oblik života ima za pojedinca i naciju. Ukazati da zatvaranje fitness centara, zabrana rekreacije, zabrana treninga za djecu nije rješenje već gašenje požara koje će dugoročno imati katastrofalne posljedice za cijelo društvo. Ovo je i poruka nadležnima da ne želimo nikakve potpore nego pravo na rad.

Rad s kojim doprinosimo zdravlju nacije, rad i znanje kojim pomažemo zdravstvenom sustavu”, napisao je Sajko u pozivu na akciju.

Sajko kaže kako su fitness centri provodili epidemiološke mjere i prije pandemije, a da su ih tijekom pandemije postrožili i provodili prema preporukama.

“Zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji nemaju veze s našom strukom i širenja virusa, nažalost, mi smo zatvoreni. Ovo je bila politička odluka jer nije bilo nikakvog realnog razloga za zatvaranje. Znanstvene studije su potvrdile da je mogućnost zaraze u fitness centrima minimalna. Želim da budete svjesni da imamo podršku u vlasti da budemo ponovno otvoreni. Na nama je da budemo, prije svega, profesionalci, akademski građani i da na taj način komuniciramo”, poručio je.

Komentari

loading...