CRVENI NOSOVI klaunovidoktori probudili umjetničke talente i životnu radost Doma za starije Zagreb – Centar kroz CIRKUS VARIJETE

Foto: PR

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i korisnici Doma za starije Zagreb – Centar izveli su pravi cirkus, završnom predstavom u prostorima Doma, proveli prvu od ukupno deset CIRKUS VARIJETE radionica.

Riječ je o programu za starije osobe CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora, koji kroz petodnevnu radionicu uključuje korisnike domova i potiče ih na unaprjeđenje i učenje cirkuskih i umjetničkih vještina koje pokazuju upravo na završnoj izvedbi kakvu smo imali prilike pogledati danas.

CIRKUS VARIJETE radionicama želimo doprinijeti socijalnom uključivanju starijih osoba, konkretno korisnika domova za starije i nemoćne te potaknuti njihovo sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima koje će se odvijati u prostorima domova kako bi bili dostupni svima pa i teže pokretnim zainteresiranim korisnicima. Naša zadaća je angažirati ih u evociranju zaboravljenih talenata, naučiti ih nove vještine i potaknuti životnost kroz umjetnost. Projektom, želimo podići razinu svijesti javnosti o pozitivnom utjecaju na opće psihofizičko stanje i poboljšanu socijalizaciju starijih osoba kroz participaciju u umjetničkim aktivnostima“ izjavio je umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA i voditelj projekta Zoran Vukić

Budući da nam je ovo prva u nizu od deset CRKUS VARIJETE radionica koje ćemo provesti u domovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, jako smo iznenađeni odazivom i interesom, čak i slabije pokretnih korisnika. Nevjerojatno je koliko korisnike pokreće i mentalno osvježava učenje umjetničkih, a posebno cirkuskih vještina koje su bazirane na motoričkim strukturama igre. Pretvore se u djecu koja s oduševljenjem promatraju trikove i neumorno vježbaju čak i više od sat vremena. Osjećam da korisnike ovim programom vraćamo u doba njihove bezbrižnosti, iskonskih vrijednosti i potencijala koji su se s vremenom uspavali.“ Izjavila je Marina Bažulić, klaunesa CRVENIH NOSOVA.

Vrijednost projekta CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora prepoznata je u okviru natječaja „Umjetnost i kultura 54+“ te je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala projekt s udjelom od 85% ukupne vrijednosti projekta, koja iznosi 308.713,96 kn. Sredstva su dodjeljena za projekt službenog naziva „CIRKUS VARIJETE – poboljšanje kvalitete života i razvoj umjetničkih vještina korisnika domova za starije kroz sudjelovanje u cirkuskoj izvedbenoj umjetnosti”.

Današnja izvedba CIRKUS VARIJETEA, za koju se u gledalištu tražila sjedalica više, ostavila je publiku koju su činili korisnici te osoblje doma te bez riječi, ali s ogromnim osmijehom na licu i radosti u srcima. Završnom izvedbom CIRKUS VARIJETEA u Domu za starije Zagreb – Centar završili smo Ovo je prvu od ukupno 10 CIRKUS VARIJETE radionica koje će klaunovidoktori provesti u okviru ranije spomenutog projekta, do 23.07.2018. Sljedeća provedba radionice na rasporedu je u Domu za starije Medveščak u prosincu, a slijede je Domovi za starije u Splitu, Rijeci i Osijeku.


Komentari