Croatia Airlines ukida godišnje i smanjuje plaće radnicima koji će štrajkati

Facebook/ Ilustracija

Uprava Croatia Airlinesa izvijestila je u srijedu da je s obzirom na službenu najavu štrajka sindikata ORCA donijela nužne mjere kako bi se štetne posljedice što više umanjile pa će uz ostalo s početkom štrajka svim radnicima poništiti odobrenje za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a radnicima koji štrajkaju će se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaću.

Iz Uprave također pozivaju predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak, 5. srpnja u 13 sati.

Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) u utorak je upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavila štrajk zbog neprihvaćanja sindikalnog prijedloga kolektivnog ugovora, koji bi trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja u šest sati, a trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

“Zbog aktualne situacije i štete koje će štrajk neosporno uzrokovati putnicima, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu i gospodarstvu, donesena je odluka prema kojoj će se s danom početka štrajka svim radnicima morati poništiti odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji zaposlenici će dobiti izravno od nadređenih”, kažu iz Uprave Croatia Airlinesa.

Nadalje ističu da se plaće za srpanj i razdoblje koje slijedi više neće isplaćivati prema bivšem Kolektivnom ugovoru nego prema Pravilniku o radu te da će se radnicima koji štrajkaju, sukladno odredbama Zakona o radu (članak 216.), razmjerno umanjiti plaća i svi dodaci na plaću.

“Pritom treba naglasiti da je kompanija u proteklih 18 mjeseci, u kojima nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora, poštovala i primjenjivala sve odredbe prethodnoga kolektivnog ugovora, kao i Promemoriju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine, što znači da su svi zaposlenici (uključujući i zaposlenike ujedinjene u sindikat ORCA) imali potpuno ista prava kao da kolektivni ugovor vrijedi”, ističu iz Uprave Croatia Airlinesa.

Uvest će se i prekovremeni rad tijekom štrajka

Navode i da će se članovima posada uvesti obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, a radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvest će se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

U priopćenju pozivaju “sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku”.

“Kompanija nema financijskih mogućnosti na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata. Sindikat ORCA, naime, dvaput je odbio ponudu poslodavca o povećanju plaća za 2,5 posto i ostale dodatne pogodnosti (isplata božićnice, regresa… ) i to potkraj 2017. i polovicom 2018. godine, a zbog nepotpisivanja novoga kolektivnog ugovora financijski su oštećeni svi radnici Croatia Airlinesa.

Također, s ciljem normalizacije situacije i poduzimanja svih potrebnih mjera, Uprava Croatia Airlinesa pozvala je predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak, 5. srpnja u 13 sati”, zaključuju u priopćenju.


Komentari