‘CRNO VRIJEME TEK DOLAZI’ Liječnica iz KBC-a Sestre milosrdnice otkriva: ‘Najmlađi pacijent je star 48 godina’

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Sve veći broj novozaraženih osoba doveo je i do većeg pritiska na bolnice, a Željka Gavranović, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz KBC-a Sestre milosrdnice rekla je kako se “čini da crno vrijeme tek dolazi”.

“Trenutno je najmlađi pacijent u bolnici star oko 48 godina, dok su u prošlom valu to bile puno starije osobe. Na hitnom prijemu doslovno su deseci pacijenata koji čekaju obradu, obrađuju se i hospitaliziraju, a neki se mogu otpustiti na kućno liječenje, no zabrinjava sve veći broj pacijenata koji ulaze u hitnu ambulantu kao teško bolesni i hospitaliziraju se”, otkrila je Gavranović za HRT.

U ovoj zagrebačkoj bolnici trenutačno je oko 230 pacijenata, a 45 od njih u jedinicama intenzivnog liječenja. Oko 40 osoba je na respiratoru, a jedan na ECMO-u.

“U jedinici intenzivnog liječenja imali smo dva hitna prijema u 15 minuta, bolesnik čije se stanje pogoršalo na odjelu i jedna bolesnica iz Siska, oboje u teškom stanju i na respiratoru. Zabrinjava brzina priljeva pacijenata”, rekla je.

Naglašava da nitko nije očekivao da će biti potrebe za otvaranjem dodatnih jedinica intenzivnog liječenja, a prije dva mjeseca su bili optimistični i nadali se da je najgore prošlo.

“Sve je veći broj mlađih pacijenta s teškim kliničkim slikama koje brzo progrediraju i čini se da crno vrijeme tek dolazi”, upozorila je Gavranović.

Uoči blagdana, građanima je poručila da paze na sebe, štite sebe i druge oko sebe.

 


Komentari