Crkva sv. Marka pravoslavna crkva? Tako barem tvrde Google Karte

Foto: Screenshot/ Google Maps

“Monumentalna srpska pravoslavna crkva u srednjovjekovnom stilu izgrađena između 1931. i 1940.” piše u Google Kartama za opis Crkve sv. Marka na istoimenom trgu.

Ovu najstariju građevinu u Zagrebu krase romanički elementi, a tu se davno i nalazio stup srama za kojim su se izvršavale kazne koje je presudio gradski sud. Skulpture u crkvi napravio je Ivan Meštrović, jedan od najvažnijih hrvatskih kipara, dok je freske naslikao Jozo Kljaković.

Također, u Crkvi sv. Marka postoji prvi spis o postojanju orgulja i orguljaša koji seže još od 14. stoljeća. Kao prvi orguljaš spominje se Nikola.

Bijesni korisnici

“Kako može pisati takva greška?! To je hrvatska RIMOKATOLIČKA crkva!! Ispravite to…” napisao je jedan korisnik.

“Koliko neozbiljni trebate biti da objavljujete bez ikakve provjere ovakve informacije i obmanjujete svoje korisnike? Zašto to ne ispravite? Crvka svetog Marka u Zagrebu je od svojeg postojanja HRVATSKA KATOLIČKA CRKVA!”, napisao je drugi bijesni korisnik.

Google još uvijek nije promijenio netočnu informaciju, iako je nekoliko korisnika poslalo zahtjeva da se ta informacija ispravi.

“Različite vrste podataka koji se nalaze na Google kartama dolaze iz različitih izvora. Naši podaci za baznu kartu, kao što su nazivi mjesta, granice i cestovne mreže, kombinacija su informacija dobivenih od trećih strana, javnih izvora i samih korisnika. Sve u svemu, ovo omogućuje vrlo sveobuhvatnu i ažuriranu mapu, ali shvaćamo da se povremeno mogu pojaviti nepravilnosti nastale iz nekog od tih izvora. Iako redovito ažuriramo kartu, vrijeme potrebno za ažuriranje zna varirati”, rekli su iz Googlea za Večernji list.


Komentari