Čovjek koji sadi drveće: ‘Na sadnju me ponukao Černobil’

www.publicdomainpictures.net

Vladimir Dimić, poznati i kao ‘čovjek koji sadi drveće’, gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je opisao svoju “ilegalnu” sadnju stabala po Zagrebu kojom se počeo baviti 1986. godine.

Dimić je rekao da u svoju sadnju ulaže puno truda, sve financira i radi sam, a pazi i na alergene. Sadnjom se bavi još od 1986. godine, kada su mu bile 33 godine. Motivaciju mu je pružilo rođenje drugog sina, ali i katastrofa u Černobilu nakon koje je shvatio da mora nešto napraviti za planet Zemlju.

“Ideja mi je bila zasaditi minimalno jedno drvo godišnje, pa sam to povećao”, rekao je Dimić za N1. Opisao je i težak proces koji uključuje njegov aktivizam.

“Čovjek treba donijeti tu odluku, onda napraviti financijsku konstrukciju. Ja zamjenjujem postojeća stabla koja su se zbog nemara osušila, Tako da se tu u biti ništa ni ne primijeti. Nakon toga što nađete odgovarajuće lokacije, potrebno je naći financijska sredstva, otići u Zrinjevac. Nakon toga potrebno je doći do rasadnika, kupiti, prevesti to drvo. Ne jednom, tri, četiri puta sam morao angažirati kamion, to su toliko velike sadnice, nije se moglo, nisam to mogao sa svojim autom. Iskopati tu rupu, posaditi drvo i onda ga njegovati te prve godine, obilaziti ga, zalijevati, razgovarati s njim, družiti se. I onda ga napustiti, jer to nije moje drvo, to je drvo grada Zagreba. Ja to tako gledam”, kaže Dimić.

Budući da su upoznati s njegovim aktivizmom, bližnji i prijatelji često mu poklanjaju sadnice za rođendan.

“Ljudi moraju znati da je sadeći temperatura niža, da sadeći to drveće dobivaju kisik koji dišu”, aključuje Dimić i dodaje da je ono što radi njegov dug prema sebi, svojoj djeci i planeti Zemlji.


Komentari