Ćorušić o navodima da je pacijentici izvadio krivi jajnik: ‘Nisam ju bitno oštetio, dapače – omogućio sam joj da rodi’

Ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić (foto: screenshot HRT)

Gost HTV-ove emisije “Nedjeljom u 2” bio je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić. U emisiji je govorio o aktualnim temama u zdravstvu, a pravo na pobačaj obilježilo je njegovo gostovanje.

‘Do priziva savjesti sam radio pobačaj’

“Ja zaista jesam protiv pobačaja jer smatram da je to pravo na život. Ali nisam – i to sam više puta ponavljao – ja nisam za apsolutnu zabranu pobačaja”, istaknuo je Ćorušić i dodao da zabrana pobačaja nikom nije donijela dobro.

“Iskustveno mogu govoriti o pobačaju jer sam ja to do priziva savjesti radio. To je bila radna obaveza koju smo morali svi raditi. Ja ne znam koliko sam pobačaja napravio, ali sam radio pobačaje i o tome sam vrlo kvalificiran govoriti”, objašnjava i kaže da je to radio jer je morao.

Ćorušić je također otkrio da su tada na istom odjelu bile žene koje su činile pobačaj i one koje nisu mogle imati djece te su se podvrgavale bolnim postupcima izvantjelesne ophodnje. Kada se odlučio na ginekologiju, nije znao da će morati raditi pobačaje, kaže Ćorušić.

Žao mu je Mirele Čavajde

U emisiji se osvrnuo i na slučaj Mirele Čavajde i poručio da se nema zašto ispričavati u ime KBC-a Zagreb te da osjeća empatiju prema njoj.

“Meni je žao te žene. Zaista s njom suosjećam i imam odgovarajuću empatiju prema svim tim trudnicama, ne samo prema njoj”, izjavio je Ćorušić.

Rekao je i da ne zna tko bi u Hrvatskoj počinio feticid jer to nije dio njihove edukacije. Smatra i da treba mijenjati Zakon o prekidu trudnoće.

“Treba ga uljuditi u smislu toga da se sa ženama razgovara, da im se da prave informacije i da se po potrebi uvede savjetovanje”, objašnjava ravnatelj KBC-a. Isto tako, misli da potencijalni referendum o uvođenju prava žene na pobačaj u Ustav ne bi uspio, jer je hrvatsko društvo, kako kaže, ipak konzervativno.

Nesuđeni ministar zdravstva

Voditelj je Ćorušića upitao i o tome da je 2016. trebao postati ministar zdravstva, no navodno je Most bio protiv jer je navodno nesavjesno liječio pacijenticu – odnosno da joj je zabunom odstranio pogrešan jajnik. Ćorušić i potvrdio da je bio izgledni kandidat HDZ-a, kao i da je Most stavio veto na njegov izbor. Kaže i da su Mostovci kasnije popustili, ali je tadašnji predsjednik Vlade Tihomir Orešković bio izričito protiv.

Ćorušić je rekao i da ga nije eliminirao Most, već Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor.

Za slučaj odstranjivanja krivog jajnika je prvi put čuo 2017. godine kada mu je tadašnja pomoćnica za pravne poslove donijela zahtjev za odštetu te pacijentice od njezinog odvjetničkog društva.

O spornom zahvatu

“Bio sam siguran da nisam učinio liječničku pogrešku, da nisam krivo liječio ženu”, rekao je Ćorušić.

Otkrio je i da je na kraju bivšoj pacijentici ipak isplaćena odšteta od 83 tisuće kuna te je istaknuo da ga je isplatila Croatia osiguranje.

Ćorušić je rekao da je dotičnu pacijenticu prvi put operirao 2008. godine zbog iste bolesti. Prije operacije je bila neplodna, a nakon zahvata je rodila. No na istom se jajniku javio recidiv zbog čega je, kako tvrdi, odstranio desni jajnik, a lijevi mu se činio urednim.

“I na histološkom nalazu nađene su te paratubalne ciste i uredno tkivo jajnika, to je točno. Zbog toga i je plaćena ta odšteta. Nisam ja bitno oštetio ženu, dapače – prvom operacijom omogućio sam joj da rodi”, ističe ravnatelj KBC-a.

Komentari