‘ĆORIĆA SATIMA ČEKALI NA KIŠI!’ Ovo su tri zahtjeva zbog kojih su mladi jučer legli na Trg, odglumivši u ‘die-in’ performansu 6. masovno izumiranje

Inicijative Fridays For Future Hrvatska (FFF) i Extinction Rebellion  Zagreb (XR), uz podršku brojnih prijateljskih organizacija, okupile su u petak navečer, na  zadnji dan UN-ove klimatske konferencije COP 26, nekoliko stotina građana i građanki  Zagreba na klimatskom „Maršu za opstanak” kako bi zajedno podigli razgovor o klimatskoj  krizi u javnosti na novu razinu i zatražili funkcionalne sustavne promjene za klimatsku pravdu.

Po dolasku na Zrinjevac uslijedili su govori. Prve su se publici obratile aktivistkinje FFF-a i  XR-a pozdravom i zahvalom organizacijama i građanstvu koji su izrazili podršku. Objasnile  su i nastanak pokreta u svijetu, ali i lokalno. Zatim se Sunčica iz XR-a u govoru osvrnula na  znanstvena upozorenja o tome što čeka Hrvatsku i svijet ako se odmah ne posvetimo  zaustavljanju emisija i sustavnim promjenama. U kontekstu Hrvatske, koja je posebno  ugrožena klimatskim promjenama, prozvala je MINGOR zbog stavljanja profita ispred  zaštite prirode. Istaknula je i da „naše ‘zeleno’ gospodarstvo i dalje je zacementiran u  privatnu korist pod cijenu bezuvjetne eksploatacije prirode, što sugerira i sama promjena  imena gospodarstva“. Slično je potvrdio i Nikola Biliškov, predstavnik inicijative  Znanstvenici za klimu, poručivši da smo spremni odbaciti sva prelijepa dostignuća  civilizacije za šaku novčanica. XR je najavio svoj bunt protiv takve politike te iznio 3  zahtjeva Marša.

To su sljedeća tri zahtjeva:

1) Tražimo gašenje Plomina, zadnje aktivne termoelektrane na ugljen. Premijer  Plenković je na COP-u najavio rok gašenja Plomina od luksuznih 12 godina. Hrvatska uvozi ugljen, a za njega se kao najprljavijeg energenta po europskoj tarifi plaćaju veliki penali. Plomin generira 6 posto ukupnih emisija u Hrvatskoj i neprihvatljivo nam je da se ugasi tek 2033. godine. Želimo da se zaposlenim ljudima osigura pravedna tranzicija što je moguće s novcima s kojima se plaćaju  penali.

2) Zahtijevamo da se klimatske promjene integriraju u školske kurikulume, ne  samo kao formalnost, nego sveobuhvatno i na način da pitanje klime bude prožeto  kroz sve četiri godine srednjoškolskog i zadnje dvije godine osnovnoškolskog  obrazovanja.

3) Tražimo da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja usko surađuje sa  znanstvenom zajednicom pri donošenju odluka, a ne samo na simboličnoj razini.  Okupljanje je započelo u 18h kod Hrvatskog Narodnog Kazališta, gdje je nastupio Le zbor s dvjema pjesmama, ukazujući na poveznicu klimatske pravde s feminističkom. Građani su marširali preko Frankopanske, Ilice i Trga prema Zrinjevcu skandirajući klimatske slogane,  noseći u nosilima maketu Planete. Na Trgu bana Josipa Jelačića zasvirale su sirene i sudionici su legli na tlo, održavši die-in performans, kojim se odglumilo 6. masovno izumiranje vrsta za koje znanstvena zajednica upozorava da je u tijeku.

Mia Luka, članica inicijative FFF Hrvatska ispričala je anegdotu nastojeći prikazati pogled  hrvatskih političara na zahtjeve mladih u Hrvatskoj: “Za razliku od drugih europskih  ministara, nakon završenog sastanka Europskog vijeća s ministrima zaštite okoliša u  Bruxellesu 2020. godine, ministar Ćorić odbio je saslušati nas koji smo ga satima čekali na  kiši. Kasnije je na svim medijima i društvenim mrežama odjeknula fotografija nasmijanog  ministra i Grete govoreći kako jako cijeni i podržava i nju i cijeli njezin pokret.”, rekla je.  U ime Zelene akcije govorila je Dora Sivka. Pozvala je na solidarnost, prepoznavanje i  preuzimanje kolektivne odgovornosti jer, kako kaže, “Sprečavanje klimatske krize globalni  je izazov, ali i najveća prilika za promjenu koja nam je kao civilizaciji potrebna.”, poručila je.

Obje inicijative, kako se navodi u njihovu priopćenju, pozivaju građanke i građane da prepoznaju važnost i pridruže se klimatskom  pokretu ističući da je riječ o budućnosti svih, uključujući generacije koje tek trebaju iskusiti boravak na zagrijanom planetu.

O Maršu za opstanak pisali smo jučer, a donijeli smo i video sa samog prosvjeda.

 


Komentari