Ćorić: ‘Infrastrukturu za učinkovito gospodarenje otpadom ne možemo izgraditi za jedan dan’

Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak kako je izgradnja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj proces koji se ne može dovršiti za jedan dan, te će 2018. biti iskorištena da bi infrastruktura za učinkovito gospodarenje otpadom bila dovedena na razinu na koju je to potrebno.

Novinari su ministra na konferenciji “Hrvatska na vratima energetske unije” podsjetili kako idući mjesec lokalne zajednice trebaju donijeti odluku o razvrstavanju otpada, te su ga upitali na koji će način država to kontrolirati, odnosno jesu li predviđene neke kazne.

“Znate i sami da je Uredba stupila na snagu 1. studenoga 2017. s odgodom do 1. veljače”, odgovorio je Ćorić. Dodao je kako u Ministarstvu očekuju da lokalne jedinice u skladu s tom uredbom donesu odluke “i u tom kontekstu ne vidimo problem da se te odluke ne donesu, a izgradnja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Republici Hrvatskoj proces je koji se ne može dovršiti za jedan dan, i to je proces koji tek slijedi”.

Najavio je kako će Ministarstvo ovih dana objaviti natječaj, odnosno poziv za iskaz interesa jedinicama lokalne samouprave za nabavku spremnika, a u narednim mjesecima kreću pozivi za nabavu ostalih dijelova potrebne infrastrukture (vozila, izgradnju sortirnice), kako bi se 2018. definitivno iskoristila da se cjelokupni sustav, odnosno infrastrukturu za učinkovito gospodarenje otpadom dovede na potrebnu razinu.

“U ovom trenutku po pitanju kazni ne očekujem nikakvo kažnjavanje, dakle nije to poanta, nije to ideja”, poručio je Ćorić.

Ideja je, dodaje, da svi zajedno odgovorno pristupe cilju kako bi se Hrvatsku učinilo prikladnom za život narednih generacija. “To konkretno znači prije svega smanjenje onečišćenja kojem smo svjedočili u proteklom razdoblju, a Hrvatska je postavila, odnosno preuzela ciljeve do 2020. i ono što ćemo učiniti i ono što činimo ide u smjeru ispunjenja tih ciljeva”, kazao je ministar zaštite okoliša i energetike.


Komentari