CNN: Kina ima ilegalnu policijsku stanicu u Zagrebu

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Kina je diljem svijeta uspostavila više od 100 takozvanih  ilegalnih policijskih postaja kako bi pratili, uznemiravali te u nekim slučajevima vraćali u Kinu njihove državljane koji žive u inozemstvu piše američki CNN. 

Aktivistička organizacija za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu kaže kako je pronašla dokaze da Kina upravlja s dodatnih 48 policijskih postaja u inozemstvu otkako je ova skupina prvi put otkrila postojanje 54 takve postaje u rujnu ove godine. CNN piše kako je u mrežu uključeno nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku.

Kako to točno funkcionira opisano je u slučajevima, kako tvrdi organizacija, gdje je kineski državljanin koji živi u Parizu prisiljen da se vrati u Kinu od strane tajnih operativaca, a spominju i još dva identična slučaja, jedan iz Srbije te Španjolske.

Iz Pekinga demantiraju takve priče. Njihovo ministarstvo vanjskih poslova za CNN je izjavilo kako se nadaju da će relevantne strane prestati stvarati tenzije na ovakve načine i blatiti Kinu. Tvrde kako je ovdje riječ o administrativnim središtima koja su postavljena kako bi se pomoglo kineskim iseljenicima u poslovima poput obnove njihovih vozačkih dozvola. Dodali su i da su ovi uredi odgovor na pandemiju covida-19, zbog koje su mnogi građani zaglavili u drugim zemljama te nisu mogli obnoviti dokumentaciju.

Zajedničke patrole u Zagrebu

Kad je u pitanju Zagreb i Hrvatska u članku CNN-a ističe se kako je Kina sklopila  sporazume o zajedničkim policijskim ophodnjama s Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao dio sve većeg strateškog utjecaja nacije u skladu s Xijevom vanjskopolitičkom inicijativom Pojas i put.

Kineski policajci viđeni su u zajedničkoj ophodnji s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba još u srpnju ove godine, javljaju kineski mediji.

Dužnosnik zagrebačke policije s kojim je razgovarala kineska agencija Xinhua rekao je da su patrole ključne za “zaštitu i privlačenje stranih turista”. Reutersovo izvješće iz 2019. kaže da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroli u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priljeva kineskih turista. Jedan je srpski policijski časnik naglasio da Kinezi nisu imali ovlasti za uhićenja.

Amerikanci zabrinuti: “To je vrh ledenog brijega”

Direktor FBI-a Christopher Wray rekao je Odboru za domovinsku sigurnost u studenom da je duboko zabrinut zbog ovog.

“Nečuveno je pomisliti da bi kineska policija pokušala otvoriti poslovanje, recimo, u New Yorku, bez odgovarajuće koordinacije. Tako se krši suverenitet i zaobilazi standardne procese pravosudne suradnje”, rekao je.

Irska je zatvorila kinesku policijsku postaju otkrivenu na njezinu teritoriju, dok je Nizozemska, koja je poduzela slične mjere, pokrenula istragu, kao i Španjolska.

Direktorica kampanje Safeguard Defendersa, koji su otkrili kineske postaje, Laura Harth rekla je za CNN rekla da će organizacija vjerojatno pronaći još više postaja.

“To je vrh ledenog brijega. Kina ne skriva što radi. Oni izričito kažu da će proširiti te operacije, pa bismo to trebali shvatiti ozbiljno. Ovo je trenutak kada zemlje moraju uzeti u obzir da se radi o zaštiti vladavine prava i ljudskih prava u njihovim zemljama, kako za ljude iz Kine, tako i za sve ostale širom svijeta”, naglasila je Harth.


Komentari