Članice udruge RODA traže konkretne mjere za zaštitu žena

Patrik Macek/PIXSELL

Stotine žena nakon godina šutnje skupilo je hrabrosti i progovorilo o najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Bolna, mučna i potresna iskustva, pred Saborom su pročitale aktivistice za zaštitu prava žena.

“Ovdje se smo kako bi prekinule šutnju i donositeljima odluka prenijele poruku kako je nužno hitno osuvremenjivanje i unaprjeđenje zdravstvenog sustava koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena” poručila je Branka Mrzić Jagatić iz Udruge Roda.

Uputile su i otvoreno pismo zastupnicima i zastupnicama piše 24 sata.

Patrik Macek/PIXSELL

“Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, čija svjedočanstva su ovih dana odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti.  Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva, zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice, koji kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju. Odgovornost je sada na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah” stoji u pismu kojeg je pred Saborom pročitala Mrzić Jagatić.

Traže se konkretne mjere koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva.

“Ne tražimo nikakav nadstandard, tražimo poštivanje prava pacijentica u praksi, a ne samo deklarativno kako bi se svrstali uz bok europskih zemalja s kojima se volimo uspoređivati kada govorimo o kvaliteti zdravstvene usluge. Tražimo poštivanje prava žene kao osobe i pacijentice” stoji u pismu.

Žene koje su prekinule šutnju traže poštivanje njihovih prava kao žena i pacijentica.

“Kako će pacijentice biti suradljive, ako  im se uskraćuje pravo na informacije o medicinskim postupcima, pravo na ublažavanje patnje, pravo na donošenje informiranih odluka o vlastitom reproduktivnom zdravlju” navodi se u pismu.

Od zastupnika i zastupnica traže do donošenje akcijskog plana za zaštitu zdravlja žena odmah, a ne da ostane na razini smjernica koje se primjenjuju proizvoljno i selektivno, kao do sada. Zbog iskustava i trauma tisuća žena traži se da se taj plan donese do međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2018.

 

 


Komentari