CJEPIVO IZ RUSIJE: Evo što o Sputnjiku kaže naša znanstvenica s Ruđera

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Svijet je obišla vijest kako rusko cjepivo Sputnjik V pruža oko 92 posto zaštite protiv virusa covida-19, pokazali su rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu The Lancet. Tijekom kliničkih ispitivanja nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave, već obično blage, uključujući bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

Inače, cjepivo Sputnjik V razvio je Institut Gamaleja u Moskvi. Zasniva na virusnom vektoru, u ovom slučaju dva ljudska adenovirusa tipa 5 i tipa 26. U ljudskoj patologiji adenovirusi su poznati kao uzročnici sezonskih prehlada, no ovi vektori su genetski modificirani i ne mogu se množiti u stanicama pa sami po sebi ne predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. Cjepivo Sputnjik V slično je tzv. oxfordskom koje je proizvela AstraZeneca, piše Jutarnji.

Neslužbeni rezultati o visokoj učinkovitosti ruskog cjepiva pojavili su se još u prosincu prošle godine kada su odobrena mRNA cjepiva koje su proizveli Pfizer/BioNTech i Moderna. Zanimljivo je da je cjepivo Sputnjik V odobreno još 11. kolovoza 2020. godine. Tada je ruski predsjednik Vladimir Putin šokirao svijet svojom objavom da je u Rusiji odobreno prvo cjepivo protiv koronavirusa prije početka treće faze kliničkih ispitivanja. Ona je počela krajem kolovoza, a uključila je volontere iz niza zemalja.

“U rujnu 2020. godine časopis The Lancet časopis objavio je prve rezultate kliničkog istraživanja faze 1/2 cjepiva Gam-COVID-Vac (Sputnjik V) razvijenog u ruskom Gamalaja centru. Sputnjik V cjepivo je vektorsko cjepivo na bazi adenovirusa čovjeka tip 5 (rAd5) i tip 26 (rAd26). U tom istraživanju koje je provedeno na 78 sudionika pokazano je da je heterologan režim rAd26/rAd5 davanja ovog cjepiva siguran te da potiče jaku humoralnu i staničnu imunost u cijepljenih osoba. U istom su časopisu danas objavljeni privremeni rezultati uspješnosti i sigurnosti tog istog cjepiva dobiveni tijekom istraživanja kliničke faze 3”, rekla je dr. Dragomira Majhen, molekularna biologinja Instituta Ruđer Bošković i članica Međunarodnog znanstvenog savjetodavnog odbora za cjepivo Sputnjik V.

“U periodu od 07. rujna do 24. studenog prošle godine 21977 odraslih sudionika starijih od 18 godina raspodijeljeno je u dvije grupe, kontrolna grupa i grupa koja će primiti cjepivo. Dvadeset jedan dan nakon što su primili prvo cjepivo pokazano je da je uspješnost Sputnjik V cjepiva u heterolognom režimu rAd26/rAd5 91.6 posto. U ovom istraživanju nisu zabilježene značajnije nuspojave. Posebno ohrabruje činjenica da je uočeno značajno smanjivanje ozbiljnosti bolesti i samo nakon prve doze cijepljenja pa će tako u narednim kliničkim istraživanjima ispitati upravo uspješnost cijepljenja ovim cjepivom samo u jednoj dozi. Na osnovu pokazanih rezultata može se zaključiti da je Sputnjik V cjepivo vrlo učinkovito, imunogenično te da ga osobe starije od 18 godina dobro podnose, odnosno da na globalnoj razini imamo još jedno cjepivo koje će pomoći u borbi protiv covida-19”, zaključila je.


Komentari