‘Ja čitam’: Zagrebačka djeca pohrlila na besplatan upis u knjižnice

Zagreb.hr

Edukativni projekt Grada Zagreba i Knjižnica grada Zagreba pod nazivom Ja čitam predstavljen je u Knjižnici Augusta Cesarca.

Riječ je o besplatnom upisu djece do 15. godine starosti u zagrebačke knjižnice, što za cilj ima popularizaciju čitanja.

Ovaj je projekt, uz besplatne školske udžbenike, dio strategije jačanja ljubavi i znatiželje prema knjizi i učenju, naglasio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekavši kako se radi na tome da se što više predškolske i školske djece zainteresira za knjižnice, čiji sadržaj treba biti dostupan svima.

Ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić istaknula je da se od Nove godine, kad je započelo provođenje projekta Ja čitam, u Knjižnice učlanilo 13.000 djece, od čega je oko 4.000 obnova članstva, dok su ostali novoupisani. Interes je da izgradimo djecu čitače, koji će činiti društvo znanja, zaključila je ravnateljica zahvalivši gradonačelniku i Gradu Zagrebu što je donesena odluka da djeca od rođenja do 15. godine života imaju besplatan upis u knjižnice.

Projekt Ja čitam usmjeren je razvijanju navike čitanja kod djece, što pozitivno utječe na njihov emocionalni razvoj, potiče maštu i kreativnosti, poboljšava pažnju i jača samopouzdanje. Projekt je također usmjeren i prema odraslima, kako bi svojim primjerom pokazali djeci kako – živjeti s knjigom.

Inicijativu su, između ostalih, podržali i glumci Ana Vilenica te Ivica Pucar, koji su, u društvu gradonačelnika, pročitali nekoliko priča djeci, članovima knjižnice i polaznicima programa Male igraonice, te učenicima prvih razreda Osnovne škole Matka Laginje.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Mrežu Knjižnica grada Zagreba čine 42 knjižnice, u kojima se nalazi 39 Odjela za djecu i mlade, a samo protekle godine održano je čak 23.000 različitih akcija na tim odjelima. Na akcije se, kao i ovaj put, odazvao velik broj djece, roditelja te pedagoških i prosvjetnih radnika, što potvrđuje odličnu suradnju korisnika i KGZ-a.[/box]


Komentari