ČISTA PETICA ZA TRANSPARENTNOST?! U jeku afera, stigla najbolja ocjena za zagrebačke financije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka županija šestu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Čistu peticu dobili su analiziranjem broja ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2019., polugodišnje izvršenje proračuna za 2020., prijedlog proračuna za 2021., izglasani proračun za 2021. i proračunski vodič za građane za 2021. godinu.

“Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time zaslužila spomenuto priznanje, a ova je godina specifična po tome što je po prvi puta prosjek svih županija 5,0. Gradovi su, s druge strane, prosječno objavili 4,7, a općine 4,4 dokumenta”, zaključuju iz županije.

I metropola se ima čime pohvaliti

Zanimljivo, na stranici Instituta moguće je vidjeti i rezultate drugih županija, ali i gradova pa je tako jasno da je po ovim kriterijima i Grad Zagreb ocijenjen maksimalnom ocjenom, odnosno čistom peticom.

Značajno je dakako da ovakvi rezultati dolaze u vrijeme kada glavni grad “drmaju” afere u kojima je sudjelovao bivši gradonačelnik Milan Bandić.

Inače, iz Instituta za javne financije napominju kako je u sedam ciklusa istraživanja proračunska transparentnost svih lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu. Primjerice, najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane kojeg je 2015. godine objavilo samo 1% općina, a 2021. godine njih čak 80%.

Komentari