Cijepljenje protiv HPV-a besplatno i za srednjoškolce: Evo što se novo uvodi

Pixabay

Infekcija HPV-om širi se intimnim dodirom kože ili sluznice, a do zaraze može doći vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom sa zaraženom osobom. Najučestalija je spolna bolest kod muškaraca i žena, a zaraženi često ne znaju da su nositelji virusa jer većina infekcija HPV-om ne izaziva vidljive promjene, prenosi tportal.

Za cijepljenje učenika 8. razreda i za srednjoškolce u ovoj je akciji nabavljeno 9-valentno cjepivo, koje štiti od predmalignih promjena i raka vrata maternice, stidnice, rodnice i čmara te spolnih bradavica prouzročenih određenim tipovima HPV-a. Cijepljenje je besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu.

Dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, objašnjava za tportal da će se ‘odbijenice’ roditelja zadržavati u svrhu evidencije da su bili informirani o neobaveznom cijepljenju.

‘Srednjoškolci koji su propustili cijepljenje u 8. razredu, kad je za to bilo vrijeme, pitaju školske liječnike mogu li se naknadno cijepiti. Zbog toga smo i njima omogućili besplatno cijepljenje, u razdoblju od pola godine, jer negdje moramo podvući crtu i vidjeti kakvo nam je stanje zaliha. U tom razdoblju prima se prva doza cjepiva. Besplatno cijepljenje za učenike 8. razreda traje cijelu školsku godinu, počevši od rujna’, navodi dr. Pavić Šimetin.

Učenicima završnih razreda osnovne škole liječnici daju poziv na cijepljenje, a do sada su roditelji vraćali pozive samo ako su htjeli cijepljenje. To se, međutim, mijenja od ove školske godine.

‘Sada se prikupljaju svi pozivi, čak i ako roditelji ne želi da mu se dijete cijepi, kako bismo imali evidenciju da su roditelji bili informirani, ali su odbili iskoristiti pravo na cijepljenje. Srednjoškolci, naime, često kažu da nisu ni znali za mogućnost besplatnog cijepljenja u 8. razredu. Na ovaj način imat ćemo evidentirano da su roditelji bili informirani’, kaže liječnica.

Napominje da je važno cijepiti se jer cjepivo štiti od nekih tipova raka koje uzrokuje HPV, pri čemu je najčešći rak vrata maternice. ‘Od raka maternice godišnje u Hrvatskoj umire oko 100 žena, no tu je i rak drugih sijela (organa, op.a.). S obzirom na to da je rak potencijalno smrtonosna bolest, cijepljenje je sigurno velika prednost za svakoga tko se na to odluči’, poručila je Pavić Šimetin.

Iako je interes za cijepljenjem protiv HPV-a u školskoj godini 2017./2018. povećan za 13 posto u odnosu na godinu ranije, sveukupni postotak procijepljenosti i dalje je na niskoj razini. Od početka provedbe programa prije desetak godina, u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole, izjavila je nedavno Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika za zdravstvo Grada Zagreba.

‘Svakako treba nastaviti ustrajati na edukaciji i otklanjanju straha i predrasuda od cijepljenja, zbog čega i ovom prigodom pozivam sve roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja smrtnosti od bolesti koja se može spriječiti… Vjerujem da ćemo se sve više približiti razvijenim zemljama Europske unije, poput Velike Britanije ili Danske, u kojima je odaziv na cijepljenje 80 posto, te Portugala, u kojem je 85 posto. Upravo je Australija objavila u časopisu The Lancet kako će iskorijeniti rak vrata maternice do 2035. godine ako se održi sadašnji ritam cijepljenja protiv HPV-a i organizirani probir’, izjavila je Šentija Knežević na panel raspravi ‘Tko se ne bi cijepio protiv raka?’.

Prve godine provedbe programa dobrovoljnog cijepljenja osnovnoškolaca u Hrvatskoj zabilježen je odaziv od 18 posto, a idućih godina ta je brojka pala na 10 posto. Inače, sva dosadašnja znanstvena istraživanja pokazala su da je cjepivo protiv HPV-a sigurno i učinkovito. U zadnjih 10 godina provođenja cijepljenja u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj da je dijete imalo ozbiljne nuspojave, a u rijetkim slučajevima, kada one i postoje, riječ je o glavobolji, vrtoglavici ili lokalnim reakcijama na mjestu uboda.


Komentari