Cijene stanova u Zagrebu u velikom su padu

sr.wikipedia.org

Prosječna cijena četvornog metra novog stana niža je od deset tisuća kuna.

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova u drugom polugodištu 2016. godine koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 9.899 kuna, što je 2,8 posto manje nego u prvom polugodištu te godine i 3,4 posto manje nego u drugom polugodištu 2015., javlja HRT .

To otkrivaju podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske gospodarske komore.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, cijene su smanjene u Zagrebu za 12,7 posto, dok su u ostalim naseljima porasle za 6,7 posto. Istodobno su cijene stanova građenih na temelju Programa društveno poticanje stanogradnje porasle za 1,2 posto, pokazuje izvješće DZS-a.


Prosječna cijena četvornog metra novog stana niža od deset tisuća kuna zadnji put je zabilježena u drugom polugodištu 2006. godine, ističe Hrvatska gospodarska komora u analizi.

Snažan rast prodaje novih stanova

Cijene novih stanova u Zagrebu smanjene za 6,5 posto, dok je istodobno cijena četvornog metra u ostalim naseljima povećana za 2,3 posto. Prošlu je godinu obilježio i snažan rast broja prodanih novih stanova koji je u odnosu na 2015. godinu porastao za 66,9 posto, pri čemu je porasla prodaja u Zagrebu (za 76,5 posto), u ostalim naseljima (za 57,3 posto) te prodaja stanova POS-a (za 88,7 posto).

Takvim su se kretanjima broj prodanih novih stanova i njihova korisna površina, nakon niza slabih godina, vratili na razinu koja se bilježila oko 2009. godine. Pad prosječne cijene četvornog metra novih stanova, uz povećanje broja prodanih novih stanova, upućuje na povratak interesa za stanogradnjom, kažu u HGK-u.

Takav zaključak potkrepljuju podatkom da je u 2016. godini, u odnosu na prethodnu, izdano 35,2 posto više građevinskih dozvola za izgradnju stanova, uz 32,3 posto veću korisnu površinu, pri čemu je rast broja izdanih dozvola zabilježen u 14 županija, a u Gradu Zagrebu je on više nego udvostručen.

Komentari