CIJENE KOMUNALIJA: Pogledajte gdje je voda najskuplja

Flickr

U Zaprešiću su već osjetili sniženje cijena.

Zaprešićanci će već s prvim sljedećim računom za vodu plaćati manje i to otprilike 10 posto manje. Njihov gradonačelnik Željko Turk najavio i manje cijene odvoza otpada.

Novi ugovor omogućio pojeftinjenje

Mjesečna izdavanja četveročlane obitelji u Zaprešiću smanjit će se za dvadesetak kuna i to zato što će varijabilni dio cijene vode, koji se naplaćuje po kubiku sada stajati 8,11 umjesto dosadašnjih 9, 42 kune.

“Dosad se dvije kune po kubiku plaćala vodna naknada za pročistač, a od 1. siječnja ona će biti 69 lipa“, tumači gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. dodao je i da je Grad s Hrvatskim vodama dogovorio sufinanciranje pročistača u iznosu od 50 milijuna kuna.

Baš taj dogovor omogućio je smanjenje računa za vodu. Objasnio je Turk da će se naknada koja je uključena u varijabilni dio cijene smanjiti i gospodarskim objektima, što znači da će i ugostitelji imati manej račune. Oni su naknadu dosada plaćali 3 kune, a od veljače će je plaćati 2,11 kuna.

“Nešto jeftiniji bit će i odvoz otpada”, najavljuje Turk koji je i opovrgnuo da se radi samo o preizbornim potezima.

“Niži računi nisu izborni trik, već se jednostavno u ovom trenutku sklopio ugovor s Hrvatskim vodama koji je to omogućio”, rekao je Željko Turk. Upravo zbog ovog smanjenja cijena Zaprešić je postao grad koji ima najjeftiniju vodu u županiji. Tako će 16 kubika vode, koliko u prosjeku potroši četveročlana obitelj, stajati 147 kuna.

A gdje je tu Zagreb

Do početka 2017. godine najjeftiniju vodu imali su stanovnici Velike Gorice, gdje je 16 kubika koštalo 152 kune. Na prvom mjestu po skupoći nalazi se Dugo Selo koji mjesećno za isti količinu potrošene vode izdvajaju sto kuna viće od Zaprešićanaca.

Zagreb se na ljestvici skupoće smjestio odmah iz Dugog Sela, a ovdje fiksni dio računa iznosi 18,92 kune. Ipak, varijabilni dio ovdje iznosi 14,79 kuna što je najveća cijena vode po kubiku u cijeloj županiji. Zagrepčani tako mjesečno plaćaju oko 250 kuna za količinu koja, primjerice u Zelini, stoji 166 kuna, piše Večernji. 

 


Komentari