Čija je krivica? Zbog smeća pored kanti Zagrepčanima prijete visoke kazne

Foto: Facebook/ Vratite magnoliju

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ne mari mnogo za to što se zeleni otoci u metropoli pretvaraju u divlje deponije. Godinama obećava da će se problem riješiti, no smeće se u stvarnosti samo nagomilava. Dio građana za odvajanje otpada ima kante, neki imaju vrećice, a treći nemaju ništa.

Mnogi su onda uzeli stvar u svoje ruke i zelene otoke pretvorili u deponije, piše Dnevnik Nove TV.

Kako navode, nakon što su izvijestili o jednom divljem deponiju, isti je sljedećeg dana uklonjen. Više od dva sata djelatnici Čistoće raščišćavali su divlje odlagalište.

Ogorčeni građani smatraju da se sgradskom vlasti ne može komunicirati.

“Ne možeš ništa iskomunicirati normalnim putem. Nazvati Holding i reći – Dobar dan, problem imamo taj i taj, pa da netko reagira. Znači, nitko nije reagirao. Ovo tu stoji već tri mjeseca, koliko ja znam, a svaki dan tu prolazim. Žalosno je da se mora zvati novinare, da se mora napraviti neka halabuka”, rekla je gospođa Valerija za Novu TV.


Kažu, tu mjesecima svi dovoze što hoće i nikom ništa. Gradonačelnik se ne opterećuje.

“Uvijek će biti netko tko će jambrat. Uvijek će biti negdje natrpan neki kontejner. Uvijek će biti malo negdje sitnog propusta, ali stvari funkcioniraju koliko ja znam”, kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Kako je onda moguće da je Čistoća redovito praznila kontejnere, gledala u divlje odlagalište i nije reagirala? Sve to samo nekoliko stotina metara od Gradske uprave.

Problem bi se mogao riješiti rigoroznim kaznama

Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, rekla je za televiziju da će se problemu nekako morati stati na kraj.

“Koliko god se Grad i njegove službe trudio, ovo nam izgleda kao Sizifov posao. Na jednom mjestu se skloni nepropisno odloženi otpad, na drugom nastaje. Unatoč dodatnom zapošljavanju i nabavci dodatne opreme i specijalnih vozila u Čistoći, preostale su nam kazne”, kazala je Jozić.

“Onaj tko jednom dobije kaznu, neće mu pasti na pamet da više nepropisno odbaci otpad”, kaže Jozić i dodaje kako će kazne sigurno biti u visini jedne prosječne plaće u Zagrebu, a što će ovisiti o količini i vrsti otpada.

Na pitanje hoće li Grad početi kažnjavati sam sebe jer nije ništa napravio, odgovara: “Otkud vama da Grad nije ništa napravio?! Smeće nije Grad donio i ostavio nego nesavjesni građani. Imamo 90 posto ljudi koji odvajaju otpad, ali dosta je 10 posto pojedinaca da naprave kaos u cijelom gradu i to nema Čistoće koja bi to stigla pospremiti”.

Jozić je na kraju najavila i poskupljenje odvoza otpada, ne navodeći nikakve detalje o tome koliko bi ono trebalo iznositi ni kada će stupiti na snagu.

Građani ipak nešto mogu učiniti

Primjer stanovnice zagrebačkih Srednjaka dokaz je da se sa službama ipak može razgovarati, ako to pokušate na lijep način.

Naime, gospođa je Čistoći poslala dopis u kojem je objasnila situaciju u kojoj se njen kvart nalazi te su iz gradske skužbe ubrzo i dogovorili.

“U dopisu sam zamolila da se odnese spremnik za tekstil jer ne ispunjava svoju svrhu, kao i da se za ostale spremnike – za plastiku, papir, staklo, bio otpad i komunalni otpad – uredi prikladan zeleni otok koji će biti dostupan kako građanima tako i kamionima za odvoz, a neće nam oduzimati parkirna mjesta niti biti sramotno ruglo smeća u našem starom, ali lijepom i inače za život ugodnom naselju.
Mislim da bismo svi Holdingu i Čistoći svakodnevno trebali puniti mail sandučiće ovakvim fotografijama i uz pristojno sročene dopise zatražiti uređenje otoka za odlaganje otpada kao i postavljanje većeg vroja koševa za smeće. Možda se nešto promijeni na bolje…”, napisala je na Facebooku te priložila odgovor koji su joj poslali.

Facebook / Screenshot

Komentari

loading...