Četvorica krijumčara migranata uhićena: Preko granice nezakonito prebacili najmanje 45 stranih državljana

Youtube/Ilustracija

Osumnjičene osobe od siječnja 2020. godine u najmanje deset navrata su nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 45 stranih državljana, za što su ostvarili protupravnu materijalnu korist.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji sa policijskim službenicima Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, EUROPOL-om i Državnom agencijom za istrage i zaštitu „SIPA“ Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a sve u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljana starosti 38, 39, 46 i 57 godina, zbog osnovane sumnje u počinjenje 10 kaznenih djela ”Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma” u sastavu zločinačkog udruženja te jedno kazneno djelo ”Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma”.

Naime, sumnja se da su se spomenuti muškarci i više osoba s područja BiH udružili u zločinačko udruženje kako bi iz koristoljublja omogućivali stranim državljanima da, uz plaćanje novčane naknade, izbjegavajući graničnu kontrolu nezakonito uđu s teritorija BiH na teritorij RH te dalje u druge zemlje Europske unije.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su osumnjičene osobe od siječnja 2020. godine u najmanje deset navrata omogućili stranim državljanima da nedozvoljeno uđu, izađu, borave ili se kreću u Republici Hrvatskoj te uđu na teritorij druge države članice Europske unije, na koji način su nezakonito prebacili preko državne granice najmanje 45 stranih državljana, za što su ostvarili protupravnu materijalnu korist.

U sklopu kriminalističkog istraživanja su 27. svibnja 2020. godine, na širem sisačkom i zagrebačkom području uhićena spomenuta četiri hrvatska državljanina. Nad uhićenim osobama su, temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene dokazne radnje pretraga osoba, vozila, domova i drugih prostorija, a tijekom pretraga pronađeno je više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, novac, oružje te razna korespondencija.

Sve uhićene osobe će tijekom dana biti dovedene pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, dok će odgovarajuća kaznena prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.


Komentari