Četvero prvašića ostalo bez obroka, morali gledati kolege kako jedu: ‘ Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili’

FOTO: Facebook/OŠ Draganići

Zbog četvero romske djece iz 1. razreda koja su u OŠ Draganići u ponedjeljak ostala bez školskog obroka, ravnateljica škole Marica Jurčić prijavljena je Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu, predstavniku Roma Veljku Kajtaziju, piše Radio Mrežnica. 

Ravnateljicu je prijavila Melita Sudar Begov, majka djevojčice koja se željela svoj obrok podijeliti s djecom romske nacionalne manjine kojoj učiteljica, prema naputku ravnateljice, nije mogla dati obrok jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu.

“Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda  direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja”, kazala je Sudar Begov i dodala kako vjeruje da djeci koja idu u prvi razred nije niti objašnjeno o čemu se tu radi.

Iako postupak ravnateljice nije prijavila inspekciji, traži njihov nadzor u OŠ Draganići gdje je jučer odlučila raskinuti ugovor o školskoj prehrani za svoju kćer. Ona je svojim novem kupila 5 peciva i 5 sokića koje je željela podijeliti djeci za vrijeme velikog odmora, ali su njihovi rodielji odbili takvu donaciju.

“U Projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda, kaže ravnateljica.Na kraju se ispričala zbog toga što učenici nisu dobili jelo iako je hrane bilo dovoljno”, započela je s isprikom ravnateljica.

“Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali”, kazala je za kraj.


Komentari