ČESTE NESREĆE POTAKNULE SU IH NA AKCIJU! Oslikavanjem staze i stajališta Trnava pozivaju na siguran prelazak željezničke pruge

Foto: safety.guru Institute

Institut za promicanje kulture i sigurnosti u prometu, safety.guru Institut, u subotu je oslikao stajalište Trnava u Dubravi.

Oslikavanje stajališta prvi je korak u mnoštvu “Koraka koji čine razliku & stav koji se izdvaja u mnoštvu drugih”, a koji se odnosi na edukativno – preventivni projekt “Hobotnica sa stavom” safety.guru instituta o sigurnom i zdravom načinu kretanja u prometu, prvenstveno studenata kampusa Borongaj i učenika koji na svakodnevnom putu do škole prelaze preko pruge. HŽ Infrastruktura podržala je oslikavanje stajališta.

“Rad potpisuju akademski slikari i street art umjetnici. Rad je pomalo dječji, ali takva je i bila zamisao, da se približimo djeci i mladima koji svakodnevno prelaze preko pruge. Nisu zanemarive brojke koje znamo, da kampus obuhvaća 4500 studenata te da su 128 osnovnoškolaca iz Resnika polaznici OŠ ‘M.J. Zagorka’ koja se nalazi s druge strane pruge. Ovaj rad je nastao upravo zbog njih”, kažu iz Instituta.

U utorak su pokrenuli i drugi korak. Na stazici između željezničko-cestovnog prijelaza i Resnika niknula je zabavna radionica koju će djeca moći bojati.

Za utorak sljedećeg tjedna na Baošičkim putu će se podići Edukativna staza prema kampusu da bi sve bilo spremno za 9. lipnja kada se obilježava ILCAD – Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima.

“Proaktivnim aktivnostima želimo studente informirati i educirati o prometu kao takvom, o prometnim pravilima koji su nužnost i preduvjet sigurnosti, prevenirati neželjena rizična ponašanja i stradavanja.

Cilj nam je upozoriti na kritična ponašanja i rizike takvog ponašanja, motivirati, pokrenuti i potaknuti na ostvarivanje i aktivno sudjelovanje u zajednici te stvaranje sigurnijeg i zdravog prometnog okruženja, socijalno prihvatljivog ponašanja korisnika i sudionika prometa, smanjenje broja nesreća, ozlijeđenih i stradalih, težnja ka ‘0 nesreća’, podizanje stupnja prometne kulture, stvaranje pozitivnih stavova o prometu, izgradnja uzajamne tolerancije, promjena stečenih negativnih stavova, razvijanje solidarnosti, ljudskih i etičkih odnosa te svijesti o potrebi očuvanja ljudskog zdravlja i života i razvijanje svijesti o zaštiti okoliša”, objašnjavaju iz Instituta.

Inače, kraj tog prijelaza, nažalost, česte su nesreće. Nedavno su nastradala dva studenta.

Obojica su poginula od strujnog udara. Nekoliko dana kasnije nastradala je i jedna djevojka.


Komentari