CENTAR ZA ZDRAVLJE MLADIH Zagreb kreće u kampanju cijepljenja mladih protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda

Foto: Press

Grad Zagreb će sutra predstaviti dvije novosti u zdravstvenoj zaštiti djevojaka i mladića. Na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Centru za zdravlje mladih u Henizelovoj ulici, predstavit će  organizirano cijepljenje mladih do 25. godine starosti protiv HPV-a te besplatni preventivni ginekološki pregledi i savjetovanje za ciljanu populaciju.

Cijepljenje protiv HPV-a, ginekološki pregledi (bez uputnice), testiranje na spolno prenosive bolesti, kao i samo savjetovanje za prevenciju HPV-a i ostalih spolno prenosivih infekcija te očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih odvijat će se u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a. Cijepljenje će biti svakoga ponedjeljka od 15:30 do 18:30 sati dok će besplatni ginekološki pregledi biti ponedjeljkom i srijedom od 15:00 do 20:00 sati. Svi zainteresirani moraju se naručiti putem aplikacije terminko.hr.

O tome kako će se i tko će provoditi ove projekte, govorit će:

  • Jurica Kravaršćan, dr. med., ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Istok,
  • Marko Gangur, nacionalni koordinator Projekta Budi Mrak,
  • Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicine, NZJZ Dr. Andrija Štampar,
  • prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med., Klinika za ženske bolesti i porodništvo, te predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice pri HLZ-u,
  • sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom,
  • sc. Ivana Kekin, dr. med., spec. psihijatar, koja je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i predsjednica Gradskog odbora za zdravstvo.

U sklopu javnozdravstvene i edukativne kampanje „Budi mRAK“ koju od 2019.godine provodi Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom kontinuirano se provode edukacije vezane za prevenciju i zaštitu od HPV infekcije, koja može uzrokovati čak 6 vrsta raka. U Hrvatskoj je dostupno besplatno cjepivo za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovnih škola, a preporuča se svim mladima do 25. godine života.

Prema posljednjim znanstvenim studijama, cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90% od raka vrata maternice.

Komentari