ČELIK, CIJEVI, DRVO, MAJSTORI Cijena svega vezanog uz građevinu u Zagrebu divlja! ‘Ovo nikad nismo doživjeli’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Završila je 16. Međunarodna konferencija o razvoju nekretnina Filipović ZagRE 2021 koja se održala u hotelu Esplanade u Zagrebu. S obzirom na paprene cijene nekretnina u Zagrebu, nužnosti obnove, raspravljalo se o poskupljenju građevinskih materijala, odnosno o stabilnosti cijena u građevini.

Sudionici panela bili su Luka Fukat, voditelj kontrole kvalitete, KFK d.o.o., Domagoj Kamenski, član uprave, Kamgrad,  Sven Müller, prokurist, Strabag d.o.o. i Marin Štenglin, član Uprave, Alfa Stan grupa d.o.o.

Razgovaralo se o dostupnosti cijena materijali i rada te što možemo očekivati, je li građevina profitabilan posao, što se inovativno događa na tržištu te jesu li neki sektori više pogođeni nego neki drugi (npr. rezidencijalni, turizam, infrastruktura).

Kamenski je istaknuo da su u posljednjih godinu dana građevinski materijali itekako poskupjeli, piše Jutarnji.

“Burzovnim materijalima kao što je čelik cijene su narasle za više od 100 posto. Isto vrijedi i za plastične cijevi, a drvena građa je poskupjela za 50 posto. Prijevoz robe skočio je sa 1.400 eura za kontejner na 14.000 eura, tako da se traži kupnja lokalno, ako postoji. Cijena armiranog betona mijenja se na tjednoj bazi i ne očekuje se stabilizacija. Također, cijena rada porasla je za oko 10 posto, a očekuje se da će još rasti”, izjavio je Kamenski.

Sve navedeno, dovest će i do rasta cijena nekretnina.

“Ovo nikad nismo doživjeli, govorimo o tektonskom poremećaju, od cijena sirovina, dobave pa nadalje”, upozorava Danijel Domini, čelnik tvrtke Saint Gobain i dodaje da moramo pratiti i što se događa na globalnom tržištu te da sad dolazi i udar na energente.

Što je uzrok ovako nestabilne situacije?

Nedostaje radne snage, tijekom pandemije je stala i proizvodnja nekih građevinskih materijala, došlo je do poremećaja u opskrbnim lancima, ukratko je stanje stvari u pojedinim zemljama Europske unije.

Štenglin predviđa da će cijene još rasti, ponajviše idućih godinu i pol.

“Na to ukazuje više podataka, kao što su uvođenje eura, inflacija u Hrvatskoj je najviše novaca u depozitima građana. Hrvati vole ulagati u nekretnine, za zgradu u Zagrebu koji nismo ni oglasili već imamo rezervacije”, kaže Štenglin i dodaje da je broj nekretnina premalen s obzirom na sve ljude koji su zainteresirani.

Zaključak panela bio je da će cijena novogradnje i dalje rasti, pogotovo u idućih godinu dana, odnosno da će poskupjeti sve vezano uz građevinarstvo.


Komentari